Ποιος δεν έχει περάσει από το στενό που βρίσκεται το μαγαζάκι του Αλέξη Περικλή και δεν έχει σταματήσει για ένα γρήγορο ρυζόγαλο, ένα γαλακτομπούρεκο ή ένα ψωμάκι με φρέσκο βούτυρο και μέλι.

Σε αυτή την μοναδική επιχείρηση αλλά και στην ιστορία που κρύβει από πίσω της αναφέρεται σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα https://www.humanstories.gr/ και ο δημοσιογράφος Αντώνιος Ρεπανάς.

Όπως αναφέρεται: «είναι τέλη της δεκαετίας του εξήντα και ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής, κάνει κάθε δεκαπέντε μέρες το δρομολόγιο Παρίσι-Κέρκυρα και πίσω.  Το στέλνει ο Αριστοτέλης Ωνάσης στην Κέρκυρα, προκειμένου να μεταφέρει βούτυρο Κερκύρας του Περικλή Αλέξη, φράουλες και άλλα προϊόντα για την Τζάκι, η οποία θέλει κάθε μέρα στο πρωινό της,  να τρώει το συγκεκριμένο βούτυρο.

Ο Ζήνο Σούσης, διευθυντής της ΤΑΕ Ολυμπιακή στο νησί και φίλος του Ωνάση, κανονίζει τα πάντα.  Ο Περικλής Αλέξης,  ετοιμάζει κάθε δεκαπέντε ημέρες φρέσκο βούτυρο μόνον για τον Ωνάση και μαζεύει τις αγαπημένες φράουλες της Τζάκι.  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μεγάλωσε ο γιός του Περικλή Αλέξη, ο Κώστας ο οποίος μέχρι σήμερα, συνεχίζει να παράγει το ίδιο βούτυρο Κερκύρας, στο ίδιο μαγαζί, στην Πίνια.  Είναι η τρίτη γενιά γαλακτοκόμου και ετοιμάζεται η τέταρτη, αφού ο γιός του Περικλής συνεχίζει την παράδοση. Μια παράδοση που ξεκίνησε το 1940  λίγο πριν τον πόλεμο και συνεχίζεται στο ίδιο μέρος, στο γαλακτοκομείο που βρίσκεται στην οδό Αγίου Βασιλείου 12.

«Αρχίσαμε λίγο πριν τον πόλεμο» λέει ο κύριος Κώστας Αλέξης και συνεχίζει: «αρχικά το μαγαζί ήταν μανάβικο για δύο με τρία χρόνια, ενώ ο παππούς μου είχε και ζώα.  Μετά το γυρίσαμε σε γαλακτοπωλείο. Εδώ μεγάλωσα. Από μωρό παιδί.  Το ίδιο και ο γιός μου που θα συνεχίσει την παράδοση. Είναι κάτι που το ήθελα πολύ».

Βασιλείς, πολιτικοί και μεγιστάνες

Ο γιός του κυρίου Κώστα, δεν θα έχει τις ίδιες αναμνήσεις από το μαγαζί στην Αγίου Βασιλείου 12 όπως ο πατέρας του, όμως Θα έχει σίγουρα παρόμοιες, αφού το γαλακτοπωλείο της οικογένειας Αλέξη, παραμένει ένα σημείο «must visit» στην Κέρκυρα.  «Εγώ θυμάμαι τους βασιλείς που κάθε απόγευμα έκαναν την βόλτα τους και περνούσαν από το μαγαζί. Ο πατέρας μου είχε ένα ψυγείο με παγωτά. Περνούσαν από τον δρόμο μας,  έπαιρναν παγωτό και συνέχιζαν την βόλτα τους. Λίγα λεπτά μετά, περνούσε ο χωροφύλακας και έγραφε αυτά που είχαν πάρει για να φάνε. Για λόγους ασφαλείας. Προκειμένου να γνωρίζει η αστυνομία αν γίνει κάτι, τι είχαν φάει οι βασιλείς και από πού.  Θυμάμαι ότι η βασιλική οικογένεια ερχόταν στην Κέρκυρα από τον καιρό του Όθωνα. Εγώ θυμάμαι τον Παύλο και τον Κωνσταντίνο. Ήμουν πιτσιρίκος. Ερχόντουσαν από τον Μάιο και έφευγαν τον Σεπτέμβριο. Μαζί τους ερχόταν και οι τσολιάδες της προεδρικής φρουράς τώρα, αλλά βασιλικής φρουράς τότε.  Γινόταν η αλλαγή φρουράς μπροστά στο παλάτι, όπως γίνεται στο σύνταγμα. Μόλις έπεσε η βασιλεία και μετά, δεν ξαναήρθαν.  Έχουν περάσει όμως από το μαγαζί πολλοί διάσημοι.  Ο Μπερλουσκόνι ήρθε και έφαγε ρυζόγαλο, ο Καραμανλής έτρωγε γιαούρτι σε πήλινο που του έφτιαχνε ο πατέρας μου, έχει έρθει ο Σαμαράς, ο Μητσοτάκης.  Εκείνος που ήταν εντυπωσιακός, ήταν ο Γιέλτσιν. Μπήκε μέσα στο μαγαζί και ήταν μέχρι εκεί πάνω.  Τον έβλεπα στην τηλεόραση, αλλά δεν πίστευα ότι ήταν τόσο ψηλός» θυμάται.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα https://www.humanstories.gr/