Ο αθλητισμός ενώνει και εν προκειμένω συσφίγγει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κέρκυρα και στην γειτονική Χειμάρρα της Αλβανία. Στο πλαίσια της παραπέρα σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Κέρκυρας και Χειμάρρας πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου ένας φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων των δυο περιοχών.

Πιο συγκεκριμένα στο Αθλητικό Κέντρο του Κανονιού συναντήθηκαν οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Χειμάρρας και ομάδα επίλεκτων παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της Κέρκυρας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό επίπεδο ενώ οι δύο «αντίπαλοι» ανανέωσαν το ραντεβού τους, αυτή την φορά στην Χειμάρρα την ερχόμενη άνοιξη.

Ο επικεφαλής της αποστολής της Χειμάρρας Ανδρέας Ζώτος μίλησε στην κάμερα του Corfutv και αρχικά τόνισε: «Εύχομαι καλή χρονιά. Την Κέρκυρα την αγαπάω και έχω περάσει τα καλύτερα 20 χρόνια από την ζωή μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ».

Όσον αφορά τον Ελληνισμό στην περιοχή ο κ. Ζώτος πρόσθεσε ότι: «Η Χειμάρρα είναι μια περιοχή που είναι ο πυρήνας του Ελληνισμού. Πολεμάμε να επιβιώσουμε. Με τον τουρισμό το καλοκαίρι και τον χειμώνα με τον αγροτουρισμό ( ελιές – κήποι). Η Χειμάρρα έχει 100% Έλληνες. Αυτή την στιγμή ζούμε περίπου 2.500 με 3.000 άτομα. Ως κωμόπολη έχει 7.000 κατοίκους. Περίπου 5.000 έχουν φύγει για την Αμερική και την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στον αγώνα που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα τόνισε ότι: «ηττηθήκαμε από τους παλαίμαχους, αλλά δεν μας ενδιαφέρει αυτό γιατί είναι φίλοι μας. Μας επεφύλαξαν πολύ ωραία υποδοχή, αλλά και εμείς θα τους φιλοξενήσουμε. Τα αδέρφια μας οι Κερκυραίοι θα έρθουν στην Χειμμαρα την άνοιξη σε έναν αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια».

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα τόνισε: «Εμείς είμαστε επιφυλακτικοί με την κατάσταση και προσπαθούμε παρά πολύ έστω και το πιο μικρό κομμάτι της εκκλησίας να μην το πειράξει κανένας. Ευτυχώς είχαμε την έγκαιρη παρέμβαση του προέδρου μας κ. Μπελέρη και της πρεσβείας μας και όλα είναι ομαλά».

Όσον αφορά για την κατεδάφιση κτισμάτων στην παραλία της Χειμάρρας ο κ. Ζώτος τόνισε ότι: «η Χειμάρρα έχει 3.000 χρόνια ιστορία. Εμείς απαιτούμε σαν μια ελληνική περιοχή που είμαστε, να μας ρωτάνε εμάς για το κάθε τι που πρέπει να γίνεται εκεί. Γιατί οι πρόγονοι μας δώσανε μεγάλο αγώνα να επιβιώσουν στην Χειμάρρα. Θέλουμε να έχουμε άποψη για την δική μας ζωή. Δεν μπορούν αυτοί να καθορίζουν το μέλος το δικό μας. Τώρα το θέμα είναι σε καλά χέρια. Έχουμε την πρεσβεία μας και το Υπουργείο Εξωτερικών».