Το Κερκυραΐκό αυγολέμονο των Χριστουγέννων

Υλικά:

  • 1 (1 1/2-2 περίπου κιλά) κοτόπουλο αλλά αν είναι κ κότα δική μας παραγωγής αλανιάρα ακόμη καλύτερα
  • 1 1/2-2 λίτρα νερό ή σπιτικό ζωμό κότας
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 2 αυγά χυμό
  • 1-2 λεμονιών
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αφαιρούμε τα εντόσθια από το κοτόπουλο, τα περιττά λίπη και κάποια πούπουλα, που πιθανόν να υπάρχουν, καψαλίζοντας τα.
  • Πλένουμε το κοτόπουλο καλά μέσα και έξω και το βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με το ζωμό κότας ή με το νερό, ολόκληρο ή κομμένο σε μερίδες προσθέτοντας το κρεμμύδι και το αλάτι.
  • Αφαιρούμε τον αφρό, που σχηματίζεται στην επιφάνεια του νερού, με μια τρυπητή κουτάλα, πριν αρχίσει να βράζει το κοτόπουλο.
  • Μόλις βράσει καλά το κοτόπουλο και μαλακώσει, το βγάζουμε από την κατσαρόλα σε μια πιατέλα και σουρώνουμε το ζωμό σε λεπτό σουρωτήρι.
  • Τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και τον αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ρύζι, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει, μέχρι να μαλακώσει για περίπου 20 λεπτά. Εάν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό ή νερό, ώστε η σούπα να μείνει με αρκετό ζωμό. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά ελαφρά με το σύρμα των αυγών ή με πιρούνι, μέχρι να ανακατευτούν. Δεν τα χτυπάμε πολύ, γιατί δεν πρέπει να σχηματισθεί αφρός.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό του λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε 5-6 κουταλιές από το ζεστή σούπα ή και περισσότερες, μέχρι να ζεσταθεί αρκετά το αυγολέμονο.
  • Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύοντας ζωηρά ή κουνώντας την κατσαρόλα γρήγορα με κυκλικές κινήσεις, για να πάει παντού το αυγολέμονο.
  • Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, πασπαλίζουμε τη σούπα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη σερβίρουμε ζεστή συνοδεύοντας την με το βρασμένο κοτόπουλο ζεστό ή κρύο. Σημειώσεις: Αν το κοτόπουλο είναι χωριάτικο, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε ζωμό κότας.
  • Αν δεν είναι το κοτόπουλο χωριάτικο ή αν δεν έχουμε ζωμό κότας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αν θέλουμε, ζωμό κότας ή βοδινού σε κύβο.

Αυθίνος Αντώνης Τεχνικός Τροφίμων Α.Π.Θ Πιστοποιημένος Επαγγελματίας Μάγειρας Α.Π.Θ Μέλος Λέσχης Αρχειμαγείρων Κέρκυρας.