Ανάμεσα στα νέα εμβληματικά έργα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν και το πρώην βασιλικό Κτήμα στο Τατόι, για το οποίο ανέφερε πως μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές, ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

Όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κεντρικός στόχος της παρέμβασης είναι να αναδειχθεί το πρώην βασιλικό κτήμα ως ενιαία πολιτιστική οντότητα με τη χρήση των ανακτόρων ως μουσείου, την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των υπόλοιπων κτιρίων και την επίλυση των θεσμικών ζητημάτων, ώστε να ρυθμιστούν οι χρήσεις γης.

Με τον τρόπο αυτό, ο συγκεκριμένος χώρος θα γίνει για πρώτη φορά πόλος έλξης όχι μόνον για τους Αθηναίους, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την προστασία του δάσους που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα για την Αττική.

Το κτήμα έχει έκταση 47.427 στρέμματα. Ανάμεσα στα κτίρια δεσπόζει το θερινό ανάκτορο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον Γεώργιο Α΄το 1884. Έχει συνολικό εμβαδό 1.100 τ.μ. και αποτελεί αντίγραφο από το συγκρότημα των ανακτόρων του «Πέτερχοφ» που ανήκε στον τσάρο Αλέξανδρο Β’, θείο της βασίλισσας Όλγας, γυναίκας του Γεωργίου.

Ο πρώτος ιδιοκτήτης του προτίμησε ένα έτοιμο σχέδιο και απέρριψε τις εισηγήσεις του Τσίλερ για πολυτελή έπαυλη, όπως στις Βερσαλίες. Φοβόταν ότι θα είχε την ίδια τύχη με τον προκάτοχό του Όθωνα που εκδιώχθηκε από την Ελλάδα και θα έμπαινε σε περιττά έξοδα.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ. https://www.mixanitouxronou.gr/