Με ένα εντυπωσιακό βίντεο, που θύμιζε λίγο «βιντεοπαιχνίδι» και λίγο, όσον αφορά την αισθητική, την περίοδο «Παπαδόπουλου – Πατακού» ο Σουλτάνος γιόρτασε την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Παραποιώντας φυσικά και την ιστορία ο Ταγιπ Ερντογάν έκανε το «κομμάτι του».

Δυστυχώς βρίσκει και κάνει γιατί εμείς «κοιμόμαστε» ή είμαστε αδιάφοροι ή αγνοούμε την ιστορία μας. Η απάντηση στα «παλληκάρια» του Σουλτάνου, που σκότωναν γυναικόπαιδα και βίαζαν για τρεις μέρες, είναι η πολιορκία της Κέρκυρας του 1716 όταν έφαγαν τα μούτρα τους, στις οχυρώσεις του Νέου Φρουρίου. Στο περίπου τέλος πάντων. Και όταν αναγκάστηκαν, να τραπούν σε φυγή.

Εμείς γιατί κρύβουμε αυτό το ιστορικό γεγονός; Ντρεπόμαστε για την ιστορία μας ή δεν την γνωρίζουμε; Όταν όλη η τότε Ευρώπη, σχεδόν όλη, συμμετείχε στην υπεράσπιση του νησιού μας και αποτελεί μια από τις κοινές ιστορικές σελίδες, ως καθοριστικός παράγοντας, της Ευρωπαϊκής ιστορίας.

Και εμείς θα μπορούσαμε με το μοναδικό τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, να αντιπαραβάλουμε, όχι βέβαια αντίστοιχης αισθητικής, ούτε αντίστοιχου εθνικιστικού περιεχομένου και μηνύματος, ένα βίντεο με την καταγραφή του ιστορικού γεγονότος, με στόχο την ανάδειξη του και την ανάδειξη του ιστορικού αποθέματος του τόπου μας.

Στο αντίποδα εμείς έχουμε ένα μισό εγκαταλελειμμένο Νέο Φρούριο, το οποίο το νέμεται το Υπουργείο Οικονομικών, αντί να το παραχωρήσει στον Δήμο Κέρκυρας και ένα Υπουργείο Πολιτισμού, που δεν ενδιαφέρεται ούτε για τον καθαρισμό του από τα χόρτα, μετά τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι.