Για μια ακόμα χρονιά δυστυχώς στο προσκήνιο κυριαρχεί η συζήτηση για τα απορρίμματα, παραμερίζοντας όλα τα άλλα σημαντικά και σοβαρά προβλήματα του νησιού μας όπως είναι οι οδικοί άξονες και η κατάσταση του οδικού δικτύου, η ύδρευση, το κυκλοφοριακό, οι υποδομές της εκπαίδευσης και του αθλητισμού και βεβαίως οι επενδύσεις και η εξωστρέφεια των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτιστικών δυνάμεων.

Τελικά έχουμε καταφέρει το ακατόρθωτο. Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα σιχτιρίζαμε την προηγούμενη Κυβέρνηση ότι δεν επιτρέπει την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας και σήμερα που η Κυβέρνηση το επέτρεψε, με την προχειρότητα μας, την ολιγωρία, την έλλειψη σχεδιασμού και την ανυπαρξία μεθοδικότητας κατορθώσαμε να «ζωντανέψουμε» και πάλι των εφιάλτη των σκουπιδιών. Και κυρίως με την αδυναμία μας να συνεννοηθούμε, έχουμε μπει και πάλι σε περιπέτειες που ορθώνονται μπροστά μας όπως το παγόβουνο στο οποίο έπεσε ο Τιτανικός.

Το χειρότερο όμως είναι ότι όσο συνεχίζουμε να συζητάμε για τα σκουπίδια, τόσο αποκαλύπτονται τα ελαττώματα μας, που αποτελούν την βασική αιτία των προβλημάτων τα οποία βιώνουμε στο νησί. Συζητάμε για τα σκουπίδια και έχουμε απολέσει την μνήμη μας για τα χίλια δυο καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουμε όλοι οι πολίτες και οι δημότες του νησιού και στους τρεις δήμους. Συζητάμε για τα σκουπίδια και ξεχνάμε ότι υπάρχουν χωριά και περιοχές που έχουν μείνει χωρίς νερό, σε κάποιες περιπτώσεις και πάνω από μήνα. Συζητάμε για την διαχείριση των απορριμμάτων και επίσης ξεχνάμε για τα τεράστια προβλήματα ηλεκτροδότησης στο νησί με περιοχές και χωριά να μένουν χωρίς ρεύμα για μεγάλο χρονικό διάστημα ημερών, όχι ωρών. Συζητάμε για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και επίσης λησμονούμε ότι το οδικό δίκτυο δεν συνάδει με το οδικό δίκτυο ενός σύγχρονου τουριστικού προορισμού. Ζητάμε επιτακτικά να ικανοποιηθεί το αίτημα της μεταφοράς των απορριμμάτων και αφήνουμε τα παιδιά μας να ξεπαγιάζουν γιατί δεν επισκευάσαμε, οι αρμόδιοι βέβαια του κεντρικού Δήμου όχι εμείς οι πολίτες, την βλάβη στον καυστήρα και στις σωληνώσεις του σχολικού συγκροτήματος στο Μαντούκι όπου φοιτούν 600 μαθητές και εργάζονται 100 καθηγητές.

Συζητάμε για την διαχείριση των απορριμμάτων και αδυνατούμε να κάνουμε στον προκαθορισμένο χρόνο που είχε ορίσει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος την μεταφορά, ενώ την ίδια ώρα οριοθετούν οι αρμόδιοι του κεντρικού δήμου χώρους για στάθμευση μηχανών και αυτοκινήτων, χωρίς όμως να ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία με αποτέλεσμα οι αποφάσεις τους να μην υφίστανται νομικά και να είναι έωλες.

Θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούν όλοι οι αρμόδιοι και να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τα τεράστια προβλήματα που ορθώνονται μπροστά μας ως προκλήσεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 12-01-2020.