Την έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας της πλατφόρμας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, την αναβάθμιση των προξενείων αλλά και την χαρτογράφηση των Ελλήνων που ζουν έξω από τα σύνορα της Ελλάδας έθεσε ως τα τρία σημαντικότερα θέματα που επιθυμεί να διευθετήσει από τη νέα του θέση ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον απόδημο ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσσης στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ.

Ο κ. Βλάσσης είχε συνάντηση με μέλη των Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, όπως επίσης της Χιακής Ομοσπονδίας, καθώς και εκπροσώπους των συλλόγων Σαμίων και Μυτιληναίων. Η συζήτηση κινήθηκε σε θέματα που απασχολούν τους Έλληνες των ΗΠΑ και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πως μπορούν οι δεσμοί να γίνουν ακόμη πιο ισχυροί.

Το ταξίδι του στις ΗΠΑ ξεκίνησε με αφορμή μια πρόσκληση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πομπέο όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στο Προξενείο Νέας Υόρκης. «Το δείπνο το οποίο παρέθεσε ο κ. Πομπέο προς 20 εκπροσώπους κυβερνήσεων αφορούσε στην ελευθερία στην πίστη και την θρησκεία. Με βάση αυτή την πρόσκληση έκανα αυτό το ταξίδι και πρόσθεσα πολλά στοιχεία ομογενειακά, επαφές με συλλόγους κλπ. Αναλαμβάνω ένα πόστο το οποίο είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το υφυπουργείο και εκ των πραγμάτων οφείλω να ανταποκριθώ σε αυτά τα καθήκοντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ιδιαίτερη μνεία στο Προξενείο της Νέας Υόρκης και στον Γενικό Πρόξενο Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα έκανε ο κ. Βλάσσης αναφορικά με το έργο που έχει συντελεστεί στην βελτίωση των υπηρεσιών στο συγκεκριμένο προξενείο το οποίο όπως είπε αποτελεί παράδειγμα. «Όχι μόνο κάνει εξαίρετη αλλά καταπληκτική δουλειά. Το μοντέλο που έχει φτιάξει με τους συνεργάτες του αποτελεί για εμάς πρότυπο και μέρος από την τεχνογνωσία την πήραμε και εμείς στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. «Θα γίνει μια προσπάθεια από το υπουργείο παιδείας να αυξηθεί ο αριθμός Ελλήνων εκπαιδευτικών που έρχονται στο εξωτερικό και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόσπασης τους» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.