Στην κατάσταση που έζησαν οι επαγγελματίες του τουρισμού στον Κάβο, με αφορμή τις εξελίξεις στην Λευκίμμη, αναφέρεται με δελτίο τύπου ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Μπαρ του Κάβου.

Το δελτίο τύπου έχει ως εξής: «Είμαστε και εμείς απλοί Λευκιμμιώτες, σαν και εσάς, που κάθε μέρα προσπαθούμε, με κόπο να αποκτήσουμε τα εφόδια για μια αξιοπρεπή ζωή για μας και τις οικογένειες μας και να εξασφαλίσουμε μια όσο το δυνατόν δικαιότερη και ανετότερη ζωή για τα παιδιά μας, σε αυτόν τον τόπο που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, αγωνιστήκαμε, δημιουργήσαμε και τόσο εντέλει αγαπήσαμε.

Αλλά τελικά νιώθουμε ότι παλεύουμε απέναντι στα “θηρία” που δεν έχουν πάντα πρόσωπο, η και αν έχουν, αλλάζει κατά περίσταση και έχουν βαλθεί να μας εξαφανίσουν και να μας συνθλίψουν με κάθε τρόπο άμεσο ή έμμεσο.

Είναι φανερό σε όλους μας ότι επιχειρείται χρόνια τώρα μια μεθοδική, αποτελεσματική υποβάθμιση της Λευκίμμης μας και επιβάλλεται σταδιακά είτε μέσω αρμοδίων φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, (Δήμος ή Περιφέρεια) είτε μέσω της εκτελεστικής εξουσίας. (Υπουργεία, Αστυνομικό Σώμα).

Ποιοτική υποβάθμιση

Αφού μας έχουν εγκαταλείψει στην μοίρα μας, χωρίς ηλεκτροδότηση στο οδικό δίκτυο, χωρίς σήμανση και την απαραίτητη βελτίωση-συντήρηση της οδοποιΐας, με υπολειτουργία του δικτύου αποχέτευσης, με συνεχείς διακοπές διαρκείας της υδροδότησης. Χωρίς την απαιτούμενη αστυνομική φύλαξη-επιτήρηση των άκρως τουριστικών σημείων (λόγω δήθεν επιλεκτικής ανεπάρκειας αστυνομικής δύναμης η περιπολικών) ενώ αντιθέτως ασκείται καταχρηστικά η βραδινή αστυνομική περιπολία και σωματικός έλεγχος σε τουρίστες και επιχειρηματίες με αξιομνημόνευτά ύποπτο ζήλο προκαλώντας τρόμο, πανικό, και εύλογη απορία στους τουρίστες και όχι μόνο.

Τουριστική υποβάθμιση

Κυρίως στον Κάβο, ο οποίος αποτελεί πόλο έλξης για το ευρύ τουριστικό κοινό, αντί να προστατευθεί, να αναβαθμιστεί, να προαχθεί σε ανώτερο επίπεδο θέρετρο από την τοπική αυτοδιοίκηση, από το κράτος, από την αστυνομική δύναμη του νησιού, από την κυβέρνηση, αντ αυτού χτυπιέται και δέχεται καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια πόλεμο για να αφανιστεί και σιγά σιγά να εκλείψει και έτσι να χαθούν και οι επιχειρήσεις των ντόπιων και οι θέσεις εργασίας τόσων Λευκιμμιωτών, που σε μεγάλο ποσοστό επιβιώνουν λόγω της ύπαρξης και της λειτουργίας του Καβου.

Ακόμη και στον χάρτη της Κέρκυρας που διανέμει η Fraport, δεν αναφέρεται πουθενά η Λευκίμμη. Πόσο εύκολα άραγε διαδίδεται στις μέρες μας μέσω internet σε όλο τον κόσμο από τους ίδιους τους τουρίστες η σημερινή εικόνα της αστυνομοκρατούμενης Λευκίμμης, οι κλειστοί δρόμοι είτε από σορούς σκουπιδιών είτε από κλούβες της αστυνομίας, η παντελής έλλειψη ηλεκτροδότησης των οδών, η αηδιαστική και ανυπόφορη δυσοσμία, η επίθεση από σμήνη μυγών και μελισσών στις παραλίες και στις γειτονιές της Λευκίμμης. Η αδικαιολόγητη συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων για ασταμάτητους και καταχρηστικούς ελέγχους στους τουρίστες οι οποίοι τελικά νιώθουν ανεπιθύμητοι και ένοχοι κάνοντας διακοπές. Ποιον άραγε συμφέρει μια τέτοια δυσφήμιση.

Περιβαλλοντική υποβάθμιση

Από την μία αποφασίζετε παράνομα και αυθαίρετα η δημιουργία και λειτουργία του προκλητικά ακατάλληλου ΧΥΤΑ στην περιοχή μας, γεγονός που καταντά τον τόπο μας μια απέραντη άναρχη χωματερή, χωρίς να μπορούν να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, που αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την νόμιμη αδειοδότηση του και από την άλλη καθιστά την πόλη μας ανυπόφορη λόγω της έντονης δυσοσμίας, της αποπνικτικής εμφάνισης αμέτρητων μυγών και μολυσμένων εντόμων, τις εικόνες της Λευκίμμης με σκουπίδια σκορπισμένα παντού, μεταδοτικές και μολυσματικές ασθένειες κάθε είδος μεταφερόμενες από ζώα και ανθρώπους.

Διοικητική υποβάθμιση

Όσον αφορά την Διοικητική υποβάθμιση, έκλεισε το κατάστημα της εμπορικής τράπεζας, το υποκατάστημα του ΙΚΑ και απειλείται και η απομάκρυνση του αστυνομικού τμήματος Λευκίμμης και ακολούθως σαν συνέπεια αυτών και το υποκατάστημα των άλλων δύο τραπεζών και κάθε υπηρεσία που εξυπηρετεί και καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της Λευκίμμης. 

Αν κι εσύ νιώθεις έτσι, αν μοιράζεσαι τους δικούς μας προβληματισμούς, αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις και να εργάζεσαι δω κι εσύ και τα παιδιά σου με αξιοπρέπεια, μην καθυστερείς άλλο, κάνε κάτι, αντέδρασε  εναντίον όλων αυτών που σου επιβάλουν καθημερινά και δε σε βρίσκουν σύμφωνο.

Κινήσου αυτόνομα, απευθύνσου στις αρχές, δικαστικές, εισαγγελικές, μην κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια. Πάρε πρωτοβουλίες εσύ για να αλλάξεις την μοίρα σου. Μην ανέχεσαι να αποφασίζουν οι άλλοι πως θα ζήσεις, που και πόσο.

Δράσε, δεν έχεις άλλη επιλογή είτε μόνος είτε συλλογικά, για την υγεία σου, για την οικογένειά σου, για την ιδιοκτησία σου, για τον τόπο σου, για το μέλλον μας!».