Σε κόντρα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη έχει εξελιχθεί η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό, δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Για τον κ. Τσίπρα η συνταγματική αναθεώρηση είναι εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε. Δεν είναι το σύνταγμα η λύση για όλα τα προβλήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Η κρίση έφερε στο προσκήνιο το αίτημα για τη μεταρρύθμιση του Κράτους

«Σήμερα η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός,  «παίρνει ακόμη ευρύτερο περιεχόμενο και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, διότι έρχεται τη στιγμή που κάνουμε τα πρώτα μας βήματα μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου».

«Η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία, αλλά και το αίτημα για τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους» ανέφερε.

«Δεν έχουμε την φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο Σύνταγμα, δεν θέλουμε να επιβάλουμε τις δικές μας προτάσεις» συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας από τις κομματικές ηγεσίες κατά τις διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης. «Για εμάς δεν υπάρχουν προτάσεις – τελεσίγραφα, αλλά προτάσεις για συζήτηση» εξήγησε.

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά την τοποθέτηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αλλοπρόσαλλες» τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε πως «δεν κατάλαβα να έχετε πρόταση με συνοχή και ειρμό».

«Αυτό που προτείνετε δεν είναι αναθεώρηση, μήπως είναι συντακτική συνέλευση;», διερωτήθηκε, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι προτείνει διαδικασία εκφυλισμού της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν θα σας επιστρέψουμε να συριζοποιήσετε την Αναθεώρηση

«Για τον κ. Τσίπρα η συνταγματική αναθεώρηση είναι εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Δεν είναι το σύνταγμα η λύση για όλα τα προβλήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν σας ενδιαφέρει η ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά να μεταθέσετε τη συζήτηση από την πραγματικότητα που έχετε δημιουργήσει» είπε εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση. «Η ΝΔ δεν θα σας επιτρέψει να Συριζοποιήσετε και τη διαδικασία αναθεώρησης θα την υπερασπιστούν όλες οι δυνάμεις του τόπου… Στην επόμενη Βουλή δεν θα έχετε πλειοψηφία, το συνταγματικό ακτιβισμό να τον ξεχάσετε» συνέχισε.

Σφοδρή αντιπαράθεση σε επίπεδο εκπροσώπων κομμάτων

Νωρίτερα υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή σε επίπεδο εκπροσώπων κομμάτων.

«Η ΝΔ αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση του Συντάγματος με όρους που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των καιρών και με βάση τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όχι πρόσκαιρα και κομματικά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υποκρισία. Θα αναμετρηθούμε όλοι με τις ευθύνες μας. Η δική μας πρόταση δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα» τόνισε από την πλευρά του ο  εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος,  κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, με αιχμή την πρόταση για τα δημοψηφίσματα, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να μιλάει η πλειοψηφία για δημοψηφίσματα, όταν είναι αυτή που διεξήγαγε ένα παράνομο δημοψήφισμα και επιπλέον δεν εφάρμοσε και το αποτέλεσμα του.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Νίκος Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ρυθμίσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Στο σύνολό τους, οι προτάσεις αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα γενικά, τη δημοκρατία γενικά».

Πηγή: https://www.in.gr/