Είτε μας αρέσει, είτε όχι εκ του αποτελέσματος κρίνοντας τα πράγματα θα πρέπει να παραδεχθούμε κάνοντας την αυτοκριτική μας, ότι τα τελευταία κυρίως χρόνια, έχουμε αναδειχθεί σε  πρωταθλητές της «ήσσονος προσπάθειας». Του «λίγο» όσο αρκεί, αν αρκεί, που εκ των συνθηκών δεν αρκεί, για να υποστηρίξουμε ότι «κάναμε το καθήκον μας» ή «μέχρι εκεί μπορούσαμε».

Ένας τρίτος αντικειμενικός παρατηρητής,  αν επισκεφθεί το νησί μας και κάνει συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια, θα διαπιστώσει δυστυχώς ότι έχουμε «παραδοθεί» στη μιζέρια, στη μοιρολατρία και στην απαξίωση του τόπου μας. Δεν ξέρω αν για όλα αυτά φταίνε τα «σκουπίδια» ή τα «σκουπίδια» είναι ένα από τα αποτελέσματα αυτής της «παράδοσης». Πολύ φοβάμαι ότι είναι το δεύτερο, γιατί δυστυχώς σε όλα τα επίπεδα βλέπουμε να κυριαρχεί αυτή η «ιδεολογία» του «λίγο» ή του «τίποτα», της ήσσονος προσπάθειας, του «εύκολου». Και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε.

Δυστυχώς αυτή η τάση έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχη ιδεολογία, ή η  ιδεολογία του «λίγο» και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Δυστυχώς υπάρχει διάσταση μεταξύ λόγων, κυρίως προεκλογικών λόγων και υποσχέσεων και έργων, μετεκλογικών φυσικά. Εσχάτως βλέπουμε από την «ανεπαρκή» κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, σε μια κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που τείνει να αναδειχθεί σε «βιομηχανία ερωτήσεων και επερωτήσεων». Δεν λέω, είναι αναγκαίος ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος και δίνει την ευκαιρία στους βουλευτές κάθε εκλογικής περιφέρειας, άρα και της δικής μας μέσω των ερωτήσεων να αναδεικνύουν τα τοπικά προβλήματα και να «πιέζουν», στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, αν και το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει τις προσδοκίες, την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς να δίνουν λύσεις. Με πολύ καλή προαίρεση λέω ότι λίγη φειδώ δεν βλάπτει. Το λέω υπό την έννοια ότι οι ερωτήσεις και οι επερωτήσεις σίγουρα είναι ένα «εργαλείο» στα χέρια των βουλευτών αλλά όχι το μοναδικό. Και βεβαίως η κάθε προσπάθεια θα πρέπει να αξιολογείται και από το αποτέλεσμα, τα οποίο είναι μετρήσιμο έτσι και αλλιώς.

Πίσω λοιπόν στα προβλήματα που αποδεικνύουν την διάσταση λόγων και έργου, ένα τρανό παράδειγμα είναι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο, τόσο το επαρχιακό, όσο και το δημοτικό το οποίο πραγματικά και επί της ουσίας καταρρέει. Για την αλήθεια έχει καταρρεύσει. Έχει καταρρεύσει τώρα; Όχι, πάντα υπήρχαν προβλήματα, αλλά τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια γινόταν κάποιες παρεμβάσεις, η ιδεολογία του «λίγο» που γράφαμε πιο πάνω. Το «λίγο» του χθες, ισοδυναμεί με το «τίποτα» σήμερα, γιατί αποδεικνύεται ότι με «μπαλώματα» δεν σώζεται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Κέρκυρας το οποίο είναι κακά συντηρημένο και γερασμένο. Χρειάζεται μια ολική παρέμβαση, με γενναία χρηματοδότηση, όσο και αν αυτό σήμερα ακούγεται παράταιρο. Μπορεί αλλά σίγουρα αναγκαίο. Και δεν είναι μόνο η «γενναία» παρέμβαση που πρέπει να γίνει σ το οδικό δίκτυο αντίστοιχη παρέμβαση  πρέπει να γίνει και στην ύδρευση, που τώρα με την κλιματική αλλαγή να φέρνει τα πάνω κάτω, από τα επόμενα χρόνια αναμένεται το πρόβλημα να επιδεινωθεί. Η ίδια «γενναία» παρέμβαση πρέπει να γίνει και στις αθλητικές υποδομές που πραγματικά είναι τελείως ξεχαρβαλωμένες, αλλά και στις σχολικές υποδομές που βρίσκονται στο ίδιο ανεπίτρεπτο επίπεδο  με τις αθλητικές και ακόμα χειρότερα. Και βεβαίως «γενναία» παρέμβαση θα πρέπει να γίνει και στις πολιτιστικές υποδομές και στα μνημεία μας που είναι εγκαταλελειμμένα.

Άρα ναι μεν καλές οι ερωτήσεις και οι επερωτήσεις, καλά τα «συνθήματα», όπως επίσης καλές και οι συναντήσεις με Υπουργούς και Κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά αυτά από μόνα τους δεν φτάνουν. Χρειάζεται σχέδιο συγκεκριμένο, μελετημένο και μετρήσιμο και οικονομικά υπολογισμένο και κυρίως με χρηματοδοτικές πηγές. Και βεβαίως συνεργασία όλων, μα όλων των εμπλεκομένων παραγόντων, Βουλευτών, Περιφερειάρχη, Δημάρχων και παραγωγικών φορέων.

 Αυτά με συγχωρείται αλλά δεν τα βλέπω, μάλλον το αντίθετο. Ο καθένας κοιτάζει πώς να εξασφαλίσει την «θεσούλα» του και να «δημιουργήσει» επιχειρηματολογία για αυτόν τον στόχο, όταν έρθει η «ώρα της κρίσεως».

Έτσι όμως αποτέλεσμα δύσκολα θα παραχθεί έργο επ’ ωφελεία του τόπου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 24-11-2019.