Στο θέμα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στο πλαίσιο της ομιλίας του το επίσημο γεύμα που έγινε το μεσημέρι.

Ο κ. Κοντονής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην φωτιά στην Λευκίμμη τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε τις ευθύνες αλλού.

Όπως είπε «το πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων το αντιμετωπίζουμε σχεδόν σε όλα τα νησιά μας και σίγουρα είναι κι αυτό ζήτημα πολιτισμού και είναι άδικο ένα πρόβλημα που επί δεκαετίες έμενε άλυτο στα πλαίσια του πελατειακού κράτους και στις πελατειακές σχέσεις να καλείται να το λύσει εδώ και τώρα όχι μόνο η παρούσα η δημοτική αρχή αλλά και Κυβέρνηση.

Το πρώτο λοιπόν που θέλω να τονίσω είναι ότι η κυβέρνηση στα πλαίσια του αναπτυξιακού συνεδρίου εξήγγειλε και υλοποίησε την χρηματοδότηση σύγχρονων χώρων ΧΥΤΥ σε όλα τα νησιά χρηματοδότησης άνω των 35 εκατομμυρίων €. Αυτό δεν είναι υπόσχεση είναι υλοποίηση ενός προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων και είναι επίσης άδικο να καταλογίζονται ευθύνες για την καθυστέρηση που κάποιος μπορεί να μνημονεύσει όταν διαπιστώνουμε ότι στην φάση της υλοποίησης αυτών των έργων που είναι ζωής και πολιτισμού για τα νησιά μας λαμβάνουν χώρα δολιοφθορές και καταστροφές και ενέργειες οι οποίες βυθίζουν στην στασιμότητα και στην επιστροφή δόμηση την τοπική κοινωνία.

θέλω λοιπόν να σας πω ότι είναι πολύ εύκολο να μιλάμε για τον πολιτισμό αλλά πολιτισμός είναι να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα να δίνουμε λύσεις και να μην μεταφέρουμε το βάρος αυτό σε άλλους. Άκουσα και σήμερα ορισμένους συμπατριώτες να λένε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να το μεταθέσουμε σε άλλους….. σε άλλους νομούς, σε άλλες συμπατριώτες μας, σε άλλους…. και όχι να βρούμε λύση.

Εδώ υπάρχει λύση και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα. Αυτά λοιπόν τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας πρέπει να λύσουν οι τοπικές κοινωνίες, τα προβλήματα αυτά αγαπητοί συμπατριώτες δεν θα μας τα λύσουν ούτε οι εισαγγελείς ούτε θα μαστέ υπέρ σε βιαιότητες και παρανομίες και θέλω να πω για πρώτη και τελευταία φορά ότι αυτό που συνέβη στον υπό σύσταση ΧΥΤΥ της Κέρκυρας ο εμπρησμός και η καταστροφή ενός μέρους του εξοπλισμού που στοίχισε 700.000 € δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί. Αυτοί οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτή την παράνομη ενέργεια θα λογοδοτήσουν διότι ήδη υπάρχουν ευρήματα κι αυτά εξετάζονται από την εγκληματολογική υπηρεσία αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τέτοιες πράξεις όχι απλά εκ φεύγουν από μία κοινωνία να λειτουργεί οργανωμένα αλλά προσβάλλουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».