Στα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και στην αντιμετώπιση τους από την Πολιτική Προστασία αναφέρεται σε ανακοίνωση της η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Ν. Πανδή.

Σύμφωνα με αυτή: «με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε την Τρίτη 22/01/2019 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένονταν επιδείνωση του καιρού με εκδήλωση ισχυρών βροχών, καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Κέρκυρας τέθηκε σε αυξημένη 24ωρη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιπτώσεις από την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σε ετοιμότητα τέθηκε και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Κέρκυρας για τη συνδρομή στην αντιμετώπιση προβλημάτων στο Εθνικό και Επαρχιακό Δίκτυο.

Από την Τετάρτη 23/01/2019 και μετά την εκδήλωση των έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων, καθώς και ισχυρών ανέμων, σε όλη τη Νήσο Κέρκυρα, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Κέρκυρας προέβη στις εξής ενέργειες:

• Ενημέρωση, συνεργασία και συντονισμό όλων των εμπλεκομένων Φορέων.
• Ετοιμότητα των Ανάδοχων Εργολάβων για δράσεις Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Κέρκυρας.
• Αντιμετώπιση όλων των περιστατικών που κλήθηκε να συνδράμει τις Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας (κοπή και απομάκρυνση κορμών δέντρων από το οδικό δίκτυο, βράχων, χωμάτων κ.α. από κατολισθήσεις στις περιοχές «Γέφυρα Γιατρώνων, Μπενίτσες, Καρουμπάτικα, Κανάλια, Παλαιοκαστρίτσα, Άγιος Ιωάννης Περιστερών, Ρεκίνι».

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, καθώς και των φθορών που εκδηλώνονται σ’ αυτό λόγω του παγετού και των βροχοπτώσεων, να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμμάρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών.

Σε συχνή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς (Αντιδήμαρχοι, Τοπικοί Σύμβουλοι, Πυροσβεστική, Αστυνομία), υπάρχει διαρκής ενημέρωση για την εξέλιξη της κατάστασης και άμεση επέμβαση για επίλυση των προβλημάτων και των επικίνδυνων καταστάσεων.

Η Υπηρεσία παραμένει σε 24ωρη ετοιμότητα και επεμβαίνει όπου και όποτε ζητηθεί».