Άμεσα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής». Η ψήφιση του νόμου για το «Ηρακλή» θα βάλει τις συστημικές τράπεζες σε μια νέα εποχή και θα τους δώσει τη δυνατότητα να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου μπορεί να οδηγήσει στη ρύθμιση κόκκινων δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ σε σύνολο 75 δισ. ευρώ και σε επίπεδο ποσοστού να μειώσει στο τέλος του έτους άνω του 40% του συσσωρευμένου αποθέματός τους.

Το σχέδιο «Ηρακλής» θα προβλέπει την αυστηρή εποπτεία, από ειδική διεύθυνση που αναμένεται να συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών,  των εταιρειών που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια που θα τιτλοποιηθούν.

Σε πρόσφατη έκθεσή της για την πορεία της μείωσης των κόκκινων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών η Deutsche Bank ανέφερε ότι οι τιτλοποιήσεις αποτελούν το εργαλείο-κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε να μπορέσουν να πιάσουν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα, που έχουν δείκτες NPLs άνω του 5% (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών) έχουν μειώσει τα NPLs τους κατά 60% σε μέσον όρο από τα τέλη του 2015, έναντι 16% για τις τράπεζες με δείκτη NPLs κάτω του 5%, ενώ αναμένεται επιτάχυνση των πωλήσεων το δ΄ τρίμηνο του έτους.

Όπως ανέφερε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση προωθεί τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, πλαίσιο αδειοδοτήσεων και εποπτείας των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, την προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις τιτλοποιήσεις, την εναρμόνιση των κανονισμών για τη σύνταξη ενημερωτικού δελτίου με στόχο τη διαφάνεια και την προστασία των επενδυτών, καθώς και τη βελτίωση της λειτουργίας των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) εστιάζει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «Ηρακλής» σημαντική συστημική λύση προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός ανέφερε ότι οι τράπεζες  θα τιτλοποιήσουν «κόκκινα» δάνεια ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ, με κρατικές εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το σχέδιο «Ηρακλής».