Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν 5 βασικές αξίες που πρέπει να διδάξουν όλοι οι γονείς στα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των 5 ετών!
Μια από αυτές είναι η Ειλικρίνεια
Το παιδί μας θα μάθει να λέει την αλήθεια μόνο εφόσον κι εμείς είμαστε ειλικρινείς απέναντί του. Έχω γράψει πολλές φορές πως τα παιδιά μας μιμούνται και είναι ένα πράγμα που σίγουρα  θέλετε να μιμηθούν από εσάς. Επίσης θα πρέπει να ενθαρρύνεται το παιδί να σας λέει την αλήθεια ακόμη και να το επιβραβεύεται για αυτό. Η κλασική μέθοδος του δασκάλου, πείτε μου ποιος το έκανε και δεν θα τον τιμωρήσω, κάπως έτσι κι εσείς. Αν το παιδί γνωρίζει πως θα βρει τον μπελά του σίγουρα θα επινοήσει ένα ψέμα. Εάν όμως εσείς δεν αντιδράτε υπερβολικά και το παροτρύνετε τότε δεν θα σας λέει ψέματα.
Ευγένεια και δικαιοσύνη
Προσωπικά θεωρώ πως είναι καλύτερο τα παιδιά να μαθαίνουν μέσα από τα λάθη τους. Ειδικά αν τα καταλάβουν, τα αναγνωρίσουν, ζητήσουν συγνώμη και προσπαθήσουν να μην τα επαναλάβουν. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πως για να τους φερθεί κάποιος δίκαια και ευγενικά είναι συνέπεια των δικών τους πράξεων.
Να παίρνει μόνο του αποφάσεις.
Μη γίνετε  το δεκανίκι του παιδιού, αφήστε το να κάνει πράγματα μόνο του και να κάνει τις δικές του επιλογές. Μην του τα δίνετε όλα εύκολα σερβιρισμένα στο πιάτο, δώστε του κίνητρα για να προσπαθεί και φυσικά επιβραβεύστε το και μόνο για την προσπάθεια. Θα δοκιμάσει έτσι τις δυνάμεις του και κυρίως δεν θα τα παρατάει εύκολα, κάτι που αντιμετωπίζουμε συχνά με τους μαθητές.
Αγάπη
Η αγάπη σίγουρα δεν διδάσκετε, όμως εκφράζεται. Έχω γράψει πολλές φορές πως σαν γονείς πρέπει να εκφράζεται πόσο πολύ αγαπάτε τα παιδιά σας. Τονίστε τη σημασία της αγάπης για τα αδέρφια τους και τους παππούδες τους.
Η δύναμη της εν συναίσθησης
Αν και έχω γράψει ολόκληρα άρθρα για αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσω πως το παιδί πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει και να σκέφτεται τα συναισθήματα των άλλων. Η κλασσική ερώτηση που κάνουμε:  αν ήσουν στη θέση του φίλου σου πώς θα ένιωθες? Είναι πολύ σημαντικό το κάθε παιδί να μπαίνει σε αυτή την διαδικασία καθώς έτσι θα σκέφτεται πολύ καλά τα συναισθήματα των άλλων πριν πει ή κάνει κάτι!
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ”Επισημάνσεις της Κυριακής” 04-03-2018.