Εν αναμονή της κατάθεσης της τροπολογίας για την διάσπαση και μέχρι τώρα υπάρχουν τρία δεδομένα, δύο σενάρια και ένα μεγάλο ερώτημα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, αυτό που μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια είναι ότι υπάρχει κυβερνητική προετοιμασία για το «σπάσιμο» τεσσάρων δήμων σε συνολικά δέκα μικρότερους. Το δεύτερο όμως είναι ότι εντός της κυβέρνησης υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το εάν είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουν οι -έστω και περιορισμένες σε αριθμό- κατατμήσεις. Και αυτό οφείλεται στο τρίτο δεδομένο: Βρισκόμαστε λιγότερο από 100 ημέρες πριν από τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα «σπάσουν», άραγε, οι δήμοι ενώ κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος;

Συνεχίζοντας στο δημοσίευμα τονίζεται ότι: Μέχρι πρότινος υπήρχε ένας κορυφαίος προβληματισμός για το εάν οι αλλαγές στα γεωγραφικά όρια των δήμων εγείρουν ζήτημα συνταγματικής τάξης, υπό το δεδομένο ότι έρχονται μια «ανάσα» πριν από τις δημοτικές εκλογές και πιθανώς να συγκρούονται με την πρόβλεψη περί ελεύθερης και ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης. Στον αντίποδα, πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ανάβει το πράσινο φως για τις κατατμήσεις, δεν κάμπτει όμως τις ανησυχίες για τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν.

Σε ασφυκτικούς για το μέγεθος των αλλαγών χρόνους, θα πρέπει μεταξύ των νέων δήμων να «κατανεμηθούν» ανάμεσα σε άλλα, υφιστάμενο προσωπικό και εξοπλισμός, ακίνητη περιουσία, -τυχόν συμβάσεις συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ταμειακά διαθέσιμα, οικονομικές εκκρεμότητες ή/και τυχόν χρέη.

Στους «σκεπτικιστές» απέναντι στις αλλαγές περιλαμβάνεται και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος -υπενθυμίζεται- έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για να μη δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιδιώκεται να λυθούν. Αντίθετα σε μια προεκλογική κατάτμηση είναι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρμόδια για το θέμα. Επισημαίνουν ότι χωροταξικές αλλαγές στην παρούσα συγκυρία θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου για πλήθος άλλων «αυτονομιστικών τάσεων», ιδιαίτερα από τη στιγμή που στους τέσσερις δήμους περιλαμβάνεται και ένας ηπειρωτικός. Υπενθυμίζεται ότι αρχική βασική κατεύθυνση αποτελούσε το «σπάσιμο» μεγάλων νησιωτικών δήμων.

Πιέσεις από βουλευτές

Υπέρ της κατάτμησης φέρονται να πιέζουν έντονα βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να τηρήσουν δεσμεύσεις προς τις κατά τόπους κοινωνίες. Στους θερμούς υποστηρικτές των αλλαγών στο χωροταξικό περιλαμβάνονται και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Μέχρι τη λήψη των τελικών αποφάσεων, υπάρχουν δύο εκδοχές:

α. Προχωρά η κατάτμηση των τεσσάρων δήμων όπως τους περιγράφει η τροπολογία – ενδεχομένως να «αποσυρθούν» μία ή και δύο περιπτώσεις.
β. Όλο το θέμα παραπέμπεται για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Άλλωστε στην τροπολογία που διέρρευσε, υπάρχει πρόβλεψη για επιτροπή που θα επανεξετάσει τα διοικητικά όρια των «καλλικρατικών» δήμων και θα υποβάλει εισήγηση εντός δύο ετών από τη σύστασή της.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/