Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα με γλάσο

Μία πεντανόστιμη συνταγή για Βασιλόπιτα κέικ γεμάτη αρώματα και γεύσεις πορτοκαλιού, στολισμένη με γυαλιστερό ζαχαρένιο γλάσο με υπέροχη γεύση βανίλιας!

Η Βασιλόπιτα είναι το παραδοσιακό κέικ που σερβίρεται σε όλα τα σπίτια, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αφού ετοιμαστεί η Βασιλόπιτα, τοποθετείται στην βάση της το φλουρί, το οποίο σε όποιον πέσει θεωρείται το γούρι του για το νέο έτος. Κάθε μέρος της Ελλάδας έχει την δική του παραδοσιακή συνταγή για Βασιλόπιτα, φτιαγμένη με κάθε λογής ζύμες. Οι πιο διαδεδομένες συνταγές είναι βασισμένες είτε σε ζύμη για τσουρέκι είτε σε ζύμη για κέικ. Αυτή είναι η συνταγή της δικής μου οικογένειας, με την οποία γιορτάζουμε τον ερχομό του νέου έτους για πάνω από 30 χρόνια.

Συνταγή για Βασιλόπιτα κέικ

Υλικά

Για την Βασιλόπιτα

  • 375 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 6 αυγά (χωρίστε τους κρόκους από το ασπράδι)
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανίλιες σκόνη)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 750γρ. αλεύρι που φουσκώνει, κοσκινισμένο

Για το γλάσο

  • 3 κούπες ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ. ζεστό νερό ή γάλα
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανίλιες σκόνη)

Εκτέλεση

  • Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για βασιλόπιτα κέικ, ξεκινήστε την ετοιμασία χωρίζοντας τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών.
  • Στο μπολ του μίξερ βάλτε τα ασπράδια και προσθέστε μία πρέζα αλάτι. Προσέξτε να μην υπάρχει ίχνος νερού και να είναι καθαρά τα ασπράδια των αυγών, το σύρμα και το μπολ του μίξερ.
  • Χτυπήστε τα ασπράδια με το μίξερ μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο και γυαλιστερό μείγμα το οποίο θα χύνεται στο μπολ αργά όταν σηκώνετε το σύρμα (μαρέγκα).
  • Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη.
  • Με το μίξερ χτυπήστε για περίπου 20 λεπτά το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο.
  • Προσθέστε τους κρόκους, έναν κάθε φορά, ενώ χτυπάτε, και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί πριν προσθέσετε τον επόμενο.
  • Προσθέστε τον χυμό πορτοκάλι, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι και συνεχίστε το χτύπημα στο μίξερ.
  • Προσθέστε το 1/3 του κοσκινισμένου αλευριού και αναμείξτε στο χέρι χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα μαρίζ.
  • Προσθέστε το 1/3 της μαρέγκας και ανακατέψτε με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
  • Επαναλάβετε με το υπόλοιπο αλεύρι και μαρέγκα (προσθέτοντας 1/3 του αλευριού και 1/3 της μαρέγκας κάθε φορά).
  • Για να ψήσετε το κέικ βασιλόπιτα πρέπει να προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (ανάψτε τον στις αντιστάσεις).
  • Αλείψτε με βούτυρο τον πάτο και τις εσωτερικές πλευρές ενός αντικολλητικού ταψιού (περίπου 32 εκ. διάμετρο), περάστε το με λίγο αλεύρι και τοποθετήστε το μείγμα.
  • Βάλτε στη μέση όρθιο ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι, για να μην φουσκώσει πολύ στο κέντρο.
  • Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο, στην χαμηλότερη σχάρα, χαμηλώστε τον φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήστε για 50-60 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί ομοιόμορφα. Ελέγξτε αν η βασιλόπιτα είναι έτοιμη βυθίζοντας στην μέση μία οδοντογλυφίδα. Αν είναι καθαρή όταν τη βγάλετε τότε το κέικ σας είναι έτοιμο.
  • Αφήστε την βασιλόπιτα να κρυώσει (αλλιώς θα σπάσει) και όταν κρυώσει αναποδογυρίστε την σε μια πιατέλα. Τυλίξτε ένα νόμισμα με αλουμινόχαρτο και βάλτε το μέσα στο κέικ. Αναποδογυρίστε την βασιλόπιτα σε μία πιατέλα σερβιρίσματος.

Ετοιμάστε το γλάσο

  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε όλα τα υλικά και ανακατέψτε με μία σπάτουλα, μέχρι το γλάσο να είναι απαλό και γυαλιστερό.
  • Προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό, αν δείτε πως χρειάζεται (το γλάσο πρέπει να είναι σαν ελαφριά κρέμα).
  • Καλύψτε το πάνω μέρος της βασιλόπιτας με το γλάσο και απλώστε το ομοιόμορφα με την σπάτουλα.
  • Μην ξεχάσετε να χαράξετε την χρονιά στην μέση του γλάσου.

Μερικές συμβουλές για να σας βγει η Βασιλόπιτα τέλεια!

  • Πριν ξεκινήσετε την ετοιμασία της βασιλόπιτας μεριμνήστε ώστε το βούτυρο σας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Είναι πολύ σημαντικό να αναμείξετε πολύ καλά το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο και μέχρι η ζάχαρη να έχει ‘σπάσει’ τελειώς. Αν αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο σε αυτό το βήμα το αποτέλεσμα πραγματικά θα σας ανταμείψει.
  • Σε πολλές συνταγές για βασιλόπιτα, τα αυγά προστίθενται ολόκληρα στο μείγμα για το κέικ αλλά σε αυτή την συνταγή τα χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα, την οποία προσθέτουμε προς το τέλος στην υπόλοιπη ζύμη. Αυτό είναι το μυστικό για την πιο αφράτη βασιλόπιτα κέικ.
  • Προσθέτοντας τους κρόκους των αυγών έναν – έναν και αφού πρώτα έχει απορροφηθεί πλήρως ο προηγούμενος, αποφεύγετε το πρόβλημα της έντονης μυρωδιάς του αυγού, η οποία πολλές φορές χαλάει την γεύση των γλυκών. Όταν τελειώσετε την ανάμειξη των υπολοίπων υλικών, χρησιμοποιήστε μία σπάτουλα μαρίζ για να να προσθέσετε το αλεύρι και την μαρέγκα.
  • Αν χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό μίξερ η βασιλόπιτα σας θα χάσει την αφράδα της. Απλά προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι και την μαρέγκα και αναμείξτε τα με απαλές κυκλικές κινήσεις, προσπαθώντας να μην παραδουλέψετε την ζύμη.
  • Πολύ σημαντικό είναι να μην ανοίξετε σε καμία περίπτωση την πόρτα του φούρνου σας, νωρίτερα από 30 λεπτά, ειδάλλως η βασιλόπιτα θα ξεφουσκώσει.
  • Τέλος μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί στην βάση του κέικ!

Καλή επιτυχία κι όρεξη!

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά ευτυχισμένο το νέο έτος με χαρά αγάπη ευτυχία κ πολλά χαμόγελα και σε όλο τον κόσμο.

Αυθίνος Αντώνης Τεχνικός Τροφίμων Α.Π.Θ Πιστοποιημένος Επαγγελματίας Μάγειρας Α.Π.Θ Μέλος Λέσχης Αρχειμαγείρων Κέρκυρας.