Σχεδόν καθημερινά ακούμε στις ειδήσεις και διαβάζουμε σε εφημερίδες και ηλεκτρονικές σελίδες για μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών που εντοπίζονται και κατάσχονται από την ελληνική αστυνομία πριν αυτά διοχετευθούν σε στέκια ουσιοεξαρτημένων ατόμων.

Σε αποθήκες και υπόγεια σε όλη την Ελλάδα όπου τα κρύβουν τα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, αλλά και σε χωράφια κυρίως σε δύσβατες περιοχές όπου τα καλλιεργούν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, άντρες της ΕΛ.ΑΣ. σε συντονισμένες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επεμβαίνουν και κατάσχουν ναρκωτικά πριν αυτά καταλήξουν στις «πιάτσες» του αργού θανάτου ενώ φοράνε χειροπέδες σε σκληρούς εμπόρους και διακινητές, που μπροστά στο κέρδος δεν διστάζουν να «σκορπίσουν» τον θάνατο.

Έχετε αναρωτηθεί όμως τι συμβαίνει μετά το πέρας αυτών των αστυνομικών επιχειρήσεων και ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται από την ΕΛ.ΑΣ. για τις ναρκωτικές ουσίες που εντοπίζονται και κατάσχονται; Πώς γίνεται η καταγραφή τους, που φυλάσσονται και ποιος είναι ο δρόμος που ακολουθούν μέχρι τη καταστροφή τους;

Μια συντονισμένη επιχείρηση παίρνει το πράσινο φως μετά από πολλές ημέρες παρακολούθησης κυρίως από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών αφού έχει προηγηθεί στην υπηρεσία πληροφορία ή καταγγελία για δίκτυο ναρκωτικών.

Αναλόγως σε ποια περιοχή δρα το κύκλωμα εκπονείται ειδικό σχέδιο από την αρμόδια αστυνομική διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου η επιχείρηση να στεφθεί με επιτυχία.

«Κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Επιτυχία για την Υπηρεσία είναι να κατασχεθούν οι ναρκωτικές ουσίες να βάλουμε χειροπέδες στους εμπόρους και πάνω απ’ όλα να είναι αναίμακτη» λέει χαρακτηριστικά αστυνομικός που έχει λάβει μέρος σε αρκετές τέτοιες επιχειρήσεις, ενώ μας εξηγεί ότι πιο δύσκολες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν στόχο την εξάρθρωση κυκλωμάτων καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης καθώς οι καλλιεργητές φροντίζουν να καλλιεργούν τα δενδρύλλια σε δυσπρόσιτα, δύσβατα, και πολλές φορές ημικρημνώδη σημεία.

Μάλιστα στις περιπτώσεις αυτές το έργο των αστυνομικών είναι αρκετά δύσκολο καθώς αν το κύκλωμα είναι οργανωμένο, εκτός από τους καλλιεργητές, διαθέτει φύλακες και επιτηρητές της φυτείας συνήθως όλο το 24άωρο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι αστυνομικοί περιμένουν να κάνει το λάθος ο φύλακας ή ο επιστάτης και να φύγει από την χασισοφυτεία έστω και για λίγο. Αν βρουν την ευκαιρία πετάνε μέχρι και drones προκειμένου να έχουν μια πιο σαφή εικόνα για την υποδομή και το εύρος της φυτείας.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ και βίντεο https://www.newsbeast.gr/