Το 2017 και το 2018 μπορούν να θεωρηθούν ως έτη, που ανακαλύψαμε τα Αναπτυξιακά Συνέδρια των κομμάτων. Στο τέλος του 2017 πραγματοποιήθηκε το Αναπτυξιακό Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και πριν από λίγες ημέρες το αντίστοιχο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν τα δύο Συνέδρια, τόσο όσον αφορά την θεματολογία τους και το εύρος των θεμάτων που προσέγγισαν, αλλά κυρίως λόγω του ότι το ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη διακυβέρνηση της χώρας και το άλλο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, διεκδικεί την εξουσία, όντας στην αντιπολίτευση. Άρα άλλη ισχύει έχει ο λόγος του ενός και άλλη του άλλου. Συγκρίσεις δεν γίνονται. Μπορούμε όμως να αξιολογήσουμε κάποια πράγματα.

Όπως η δέσμευση και από τα χείλη του Πρωθυπουργού, ότι εντός δύο μηνών θα περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Κέρκυρας η παραλιακή ζώνη που τώρα είναι στη δικαιοδοσία του ΟΛ.ΚΕ. Έχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες και η υπόθεση αυτή δεν έχει προχωρήσει. Και μάλλον θα καθυστερήσει αρκετά, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν όντως κάποια στιγμή αυτή η δέσμευση υλοποιηθεί ή αν υλοποιηθεί από κάποια άλλη μελλοντική Κυβέρνηση.

Επίσης πρέπει να σταθούμε στη ρήση του Πρωθυπουργού ο οποίος χαρακτήρισε το έργο των Φραγμάτων «Φαραωνικό» και μετά από 4-5 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «συγνώμη λάθος, έλειπε ο αρμόδιος Υπουργός και ο Πρωθυπουργός δεν είχε την ενημέρωση την σωστή, το έργο συνεχίζεται». Τι να πιστέψεις ότι «οι Κερκυραίοι πίνετε πολύ νερό» ή ότι το έργο των φραγμάτων θα συνεχιστεί;

Επίσης αξίζει να σταθούμε στη δέσμευση ότι θα προχωρήσουν τα υδατοδρόμια και αυτό το έτος θα δούμε τα υδροπλάνα να ξαναπετούν. Μέχρι σήμερα, ούτε είδαμε να προχωρά η κατασκευή και η αδειοδότηση των υδατοδρομίων στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, ώστε να υπάρχει ένα ευρύ δίκτυο υδατοδρομίων ελκυστικό για επένδυση, αλλά ούτε και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών δεν έχει έρθει στη βουλή προς ψήφιση εδώ και δυο χρόνια. Να πω επίσης ότι δεν έχουμε δει πρόοδο και στην υπόθεση των μνημείων μας, με τρανό παράδειγμα το νέο Φρούριο και στην κατάσταση που έχει περιέλθει.

Τώρα η Νέα  Δημοκρατία έκανε ένα συνέδριο στοχευμένο στους αναπτυξιακούς άξονες που στηρίζεται η οικονομία του νησιού, δηλαδή στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα και στο πολιτισμό. Όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν μπορούν να αποτελέσουν σημεία του Κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και αυτό είναι θετικό γιατί είναι προτάσεις που προέρχονται από τα κάτω, δηλαδή από τους φορείς της κοινωνίας και τους παραγωγικούς φορείς.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 27-05-2018.