«Οι Διοικούντες του ΕΚΑΒ για να επιλύσουν το μείζον ζήτημα των διακομιδών επειγόντων περιστατικών και του συνόλου των δευτερογενών διακομιδών, ανάρτησαν κατάλογο εντός του ΕΚΑΒ με ιδιωτικά Ασθενοφόρα τα οποία στέλνουν στους ασθενείς όταν λαμβάνουν κλήση για διακομιδή» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «άκρως παράνομη πράξη με τη συνέργεια της Διοίκησης του ΕΚΑΒ».

Ο Πρόεδρος Μιχάλης Γιαννακός επεσήμανε ότι «έχουμε αναδείξει πολλές φορές το θέμα των ιδιωτικών ασθενοφόρων. Οι ιδιώτες εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του ΕΚΑΒ να αντεπεξέλθει στις δευτερογενείς διακομιδές, αναζητούν πελατεία στα Νοσοκομεία. Οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ρητώς όμως αναφέρεται στους νόμους ότι οι διακομιδές γίνονται χωρίς κόμιστρο».

Τα έγγραφα που κοινοποιεί η Ομοσπονδία αποδεικνύουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κέρκυρα η οποία υπάγεται στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Ιωαννίνων: με εσωτερικά έγγραφα παρέχονται οδηγίες στον εκάστοτε τηλεφωνητή – διαβιβαστή του ΕΚΑΒ για συνεργασία με ασθενοφόρα ιδιωτικών κλινικών και ιδιώτες ιατρούς, για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών λόγω έλλειψης ασθενοφόρου στην Κέρκυρα.

Αναφέρει σχετικά το έγγραφο: «Σε περίπτωση αδυναμίας για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ επικοινωνούμε με τους οδηγούς των κλινικών, οι οποίοι δύναται προαιρετικά να εξυπηρετήσουν το περιστατικό (και το ΕΚΑΒ) ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΟΠΩΣ: ΑΝΑΚΟΠΕΣ, ΤΡΟΧAΙΟ, ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ». Το έγγραφο είναι σε γνώση του Διευθυντή του ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας από τις 4/6/2018, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

«Γιατί μέχρι σήμερα η διοίκηση του ΕΚΑΒ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχουν λάβει τα μέτρα που προτείνονται στη σχετική έκθεση του Επιθεωρητή δημόσιας υγείας για την παράνομη και επικίνδυνη λειτουργία των ιδιωτικών ασθενοφόρων, προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες διακομιδές;» θέτει το ερώτημα η ΠΟΕΔΗΝ.

Πηγή: https://www.protothema.gr/