Παρέμβαση στη Βουλή πραγματοποίησε σήμερα στις δυόμιση το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε την πλήρη άρση των capital controls.

Οι Κεφαλαιακοί έλεγχοι (γνωστοί και ως capital controls) καθιερώθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015, όταν ολοκληρώθηκε η παράταση του προγράμματος διάσωσης χωρίς η τότε κυβέρνηση, να έχει έρθει σε συμφωνία για περαιτέρω επέκταση με τους πιστωτές της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην αυξηθεί περαιτέρω το επίπεδο της έσχατης προσφυγής δανεισμού (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση, αναγκάστηκε να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες για σχεδόν 20 ημέρες και να εφαρμοστούν έλεγχοι στα τραπεζικά εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες σε ξένες τράπεζες, και όρια για αναλήψεις μετρητών (μόνο 60€ ανά ημέρα), για να αποφευχθεί ένα ανεξέλεγκτο Bank-Run και μια πλήρης κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Από 01/10/2018 είχαν καταργηθεί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου στο εσωτερικό και γίνονταν ελεύθερα αναλήψεις χωρίς περιορισμό ποσού.

Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφορά πια παρά λίγες περιπτώσεις, καθώς δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας είχαν εισηγηθεί θετικά για την άρση και των τελευταίων περιορισμών.

Πηγή: news247.gr