Όποιος πιστεύει ότι το περσινό καλοκαίρι και όσα βιώσαμε με τους όγκους των απορριμμάτων που είχαν κατακλύσει το νησί από την μια μεριά στην άλλη, ήταν το χειρότερο φοβάμαι ότι πλανάται πλάνη οικτρά.

Δεν θέλω να το παίξω Κασσάνδρα και εδώ να πω ότι οι προφητείες της Κασσάνδρας έβγαιναν αλλά ο Απόλλωνας την είχε τιμωρήσει ώστε κανείς να μην πιστεύει τις προφητείες της, αυτό για την αποκατάσταση της τάξης και επανέρχομαι στο θέμα μας που είναι τα σκουπίδια.

Λοιπόν μια προσεκτική και ρεαλιστική προσέγγιση των δεδομένων νομίζω ότι τον καθένα μας τον οδηγεί στο συμπέρασμα που έγραφα παραπάνω ότι, το φετινό καλοκαίρι θα είναι πραγματικά εφιαλτικό, όσον αφορά τα σκουπίδια. Και για να ακριβολογώ, για μια ακόμα φορά θα ζήσουμε εφιαλτικές και τραγικές στιγμές με άμεσο κίνδυνο τον δυσφήμιση και τον ευτελισμό του τουριστικού μας προορισμού.

Θα ρωτήσει εύλογα κάποιος γιατί ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο. Να υποθέσουμε ότι επιλύεται το πρόβλημα  της αποκομιδής, είτε με ίδιες δυνάμεις της Υπηρεσίας Καθαριότητας, εάν και εφόσον ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της 3Κ και προσληφθούν οι 170 εργαζόμενοι και βεβαίως λυθεί το πρόβλημα με τον ξεχαρβαλωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, είτε μέσα από την ανάθεση στον ιδιώτη της εργολαβίας των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Εδώ βεβαίως θα πρέπει να πω ότι μόνο η ανάθεση της εργολαβίας στον ιδιώτη δεν σώζει την κατάσταση, γιατί και πέρσι είχε ανατεθεί το έργο της αποκομιδής στον ιδιώτη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Άρα θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και  σχεδιασμός και από την Υπηρεσία Καθαριότητας, για α υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το λύσαμε λοιπόν αυτό το θέμα και ας υποθέσουμε ότι γίνεται κανονικά η αποκομιδή. Ωραία και που θα εναποθέτουμε τα σκουπίδια; Στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου δεν υπάρχει χώρος ούτε για … χαρτοπετσέτα, για να θυμηθούμε τη ΣΥΡΙΖΑικη ρήση. Υπάρχει ένα τέταρτο «κύτταρο» παράνομο και τέλος. Το οικόπεδο των αδελφάτων, μετά την άρνηση της Περιφέρειας για να το αδειοδοτήσει  και που θα έδινε ενδεχομένως κάποια λύση παραμένει … ανενεργές. Εκτός και αν αδειοδοτηθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση, μέχρι το καλοκαίρι. Βεβαίως ακόμα και αυτό να συμβεί, υπάρχουν όρια για τους τόνους που μπορούν να εναποτεθούν. Νέος ΧΥΤΥ δεν υπάρχει στον ορίζοντα, ούτε καν δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία καλά, καλά. Η Λευκίμμη, δηλαδή ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης δεν έχει αδειοδοτηθεί αλλά και πάλι η Λευκίμμη δεν αποτελεί λύση.  Όσον αφορά την οριστική λύση με την κατασκευή του εργοστασίου Ολοκληρωμένης διαχείρισης, αυτή παραπέμπεται σε μια τριετία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ενώ προς το παρόν δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται η πρόταση που έχει καταθέσει στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ ο Δήμος Κέρκυρας και αν έχει αξιολογηθεί για να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση των 31 εκατομμυρίων ευρώ. Η ανακύκλωση δεν προχωρά, οπότε ο καθένας μας αντιλαμβάνεται ότι το σενάριο να επαναληφθούν οι περσινές εικόνες είναι όχι μόνο πολύ πιθανόν, αλλά είναι θέμα χρόνους, όταν σε δυο περίπου μήνες που ξεκινά η τουριστική περίοδος η ημερήσια παραγωγή απορριμμάτων θα ανέβει από τους 100 τόνους που είναι σήμερα στους 300. Και αλήθεια, τι γίνεται με την δεύτερη μονάδα δεματοποιητή αφού η σημερινή αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες;

Για όλα αυτά λέω ότι το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι «καυτό» και όχι μόνο κλιματολογικά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 27-01-2019.