Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των Ομογενών της Αμερικής με αφορμή την εκπροσώπηση τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο επικείμενο 1ο Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων, το οποίο διοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από τις 5 μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου στη Κέρκυρα.
Την έντονη αντίδραση του εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος και σημερινός Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων μείζονος Νέας Υόρκης Πέτρος Γαλάτουλας, μιλώντας στο πλαίσιο της εκπομπής ΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ το βράδυ της Δευτέρας.
«Δεν υπάρχει αυτή η Οργάνωση πλέον» τόνισε ο κύριος Πέτρος Γαλάτουλας και πρόσθεσε «δεν μπορεί σε ένα τέτοιο Συνέδριο στο οποίο θα παραβρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και  τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, τους ομογενείς να τους εκπροσωπεί ένα σωματείο «σφραγίδα» και κάποιος που εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του».
 Σύμφωνα με τον κ. Γαλάτουλα: «Δεν μας εκπροσωπεί κανένας, εμείς είμαστε η μεγαλύτερη οργάνωση του κόσμου και κάνουμε την μεγαλύτερη παρέλαση του κόσμου, γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό το άτομο έχει κριθεί, λέει ότι είναι πρόεδρος ενός εθνικού συμβουλίου, είναι καλό λοιπόν να τον ρωτήσετε καταρχάς, ο ίδιος τι εκπροσωπεί, γιατί μπορεί να λέει ότι είναι σε μία τριτοβάθμια οργάνωση, αλλά προηγουμένως πρέπει να βρίσκεσαι και να έχεις εκλεγεί σε μια δευτεροβάθμια οργάνωση. Πάρτε και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας του Σικάγο να ενημερωθείτε αν εκπροσωπεί  τους ίδιους γιατί ούτε μας εκπροσωπεί ο κύριος αυτός, ούτε τις υπόλοιπες οργανώσεις, ξεκινήστε από την Θράκη και τη Μακεδονία και φθάστε μέχρι την Πελοπόννησο  και δεν ξέρω πως την πατάνε. Και μας δημιουργούν προβλήματα, ο κύριος Ματαράγκας δεν μας εκπροσωπεί, δεν υπάρχει αυτή οργάνωση πλέον, δεν κάνει εκλογές, δεν έχει κάνει ποτέ οικονομικό απολογισμό».
Και συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο κύριος Γαλάτουλας τόνισε ότι: «Είναι κατάντημα αυτά τα πράγματα, να πάρουν οι διοργανωτές τις πόλεις και να ρωτήσουν, μας δημιουργούν προβλήματα και αυτοί που προβαίνουν σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι ανεπιθύμητοι για μας, γιατί διχάζουν και δημιουργούν προβλήματα στην ομογένεια μακριά και κάτω τα χέρια σας από την ομογένεια».