Στους λόγους που τον οδήγησαν να λάβει την  απόφαση για την αδειοδότηση του ΧΥΤΥ Νότιας Κέρκυρας και του οικοπέδου των Αδελφάτων αναφέρεται σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Ι.Ν. Θεόδωρος Γαλιτσάτος.

Συγκεκριμένα τονίζει: «Έλαβα την απόφαση να αδειοδοτήσω τη λειτουργία του ΧΥΤΥ στα Μεσοράχια της Λευκίμμης και του χώρου προσωρινής εναπόθεσης και αποθήκευσης στη θέση “Κόερου” Τεμπλονίου. 

Έλαβα την απόφαση αυτή συνεκτιμώντας τις δύσκολες συνθήκες, τον κίνδυνο η Κέρκυρα να εμφανιστεί και το 2019 διεθνώς με άσχημες εικόνες και ενδεχομένως αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και φυσικά τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Προς τούτο συνέτειναν:
► Οι δεκάδες επιστολές των φορέων της Κέρκυρας που όλες ζητούσαν λύση,
► Η προοπτική της επαπειλούμενης δημοσιονομικής διόρθωσης 4 και πλέον εκατ. ευρώ σε βάρος του Δήμου Κέρκυρας
► Κυρίως όμως η καθημερινή έκφραση της αγωνίας των συμπολιτών μου εμπρός στο φάσμα μια νέας αποτυχίας στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που συνοψίζεται στην φράση “Κάνε κάτι Περιφερειάρχη”.

Στην απόφασή μου αυτή επέλεξα να απεμπλέξω τους υπαλλήλους των υπηρεσιών μου αντιλαμβανόμενος τη δυσχερή τους θέση, λόγω των καθημερινών απειλών εκφοβισμού και της σωρείας των εξωδίκων που έλαβαν.

Οι αδειοδοτήσεις από μόνες τους δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα της περιόδου.
► Πρέπει οι αρμόδιοι φορείς της διαχείρισης να υπερβάλλουν εαυτούς δίδοντας λύσεις με ταχύτητα και αξιοπιστία

► Πρέπει οι οργανώσεις πολιτών να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή παρέχοντας συνέργεια και συναίνεση
► Πρέπει οι πράξεις βίας και καταστροφής της δημόσιας περιουσίας να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποφασιστικά από τη δικαιοσύνη».