Ο συμβολισμός είναι εμφανής: Πρώτη μέρα του χρόνου, ευκαιρία λοιπόν για αναστοχασμό και σχέδια για την καινούρια χρονιά που έρχεται. Απαραίτητο στοιχείο ο εορτασμός και οι οιωνοί για καλή τύχη. Ως εκ τούτου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, σε διαφορετικούς πολιτισμούς, έχουν αναπτυχθεί διαφορετικοί κώδικες για τον εορτασμό της έλευσης του καινούριου έτους και τον αποχαιρετισμό του παλιού!

Οι λαμπροί εορτασμοί είναι κοινοί, ωστόσο ξεχωρίζουν κάποια ιδιαίτερα τοπικά έθιμα, όπως τα παρουσιάζει με αφίερωμα του ο enikos:

Για παράδειγμα, στην Ισπανία η καλή τύχη περιστρέφεται γύρω από τα σταφύλια! Σύμφωνα με την παράδοση, όποιος καταφέρει να φάει μονομιάς 12 ρώγες σταφύλι στο τραπέζι της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, θα έχει καλή τύχη για όλο το επόμενο έτος.

Στην Ιαπωνία οι καμπάνες χτυπούν 108 φορές για να σημάνουν την έλευση του νέου έτους, καθώς σύμφωνα με τη βουδιστική παράδοση αυτός ο αριθμός συμβολίζει την αρμονία και την καθαρότητα.

Στην Ελβετία έχουν μία ιδιαιτέρως παράξενη παράδοση για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Πετούν παγωτό στο πάτωμα!

Στη Δανία φυλάσσουν όλα τα αχρησιμοποίητα πιάτα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου και κατά την έλευση του νέου έτους τα σπάνε στις πόρτες των σπιτιών φίλων και συγγενών.

Στο Εκουαδόρ γιορτάζουν την έλευση του νέου έτους καίγοντας σκιάχτρα γεμάτα χαρτί. Καίνε, επίσης, φωτογραφίες της χρονιάς που φεύγει. Και όλα αυτά, στο όνομα της καλής τύχης.

Στη Ρουμανία γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά παίζοντας με την τύχη τους! Αυτό το κάνουν ρίχνοντας κέρματα στα ποτάμια για να πάρουν λίγη εύνοια!

Στο Βέλγιο παίρνουν πολύ στα σοβαρά την κτηνοτροφία! Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι εύχονται την Πρωτοχρονιά στις αγελάδες τους! Πρόκειται για μία παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Στην Κολομβία, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς οι πολίτες κουβαλούν τις βαλίτσες τους όπου και αν πηγαίνουν, όλη την ημέρα, με την ελπίδα ότι θα έχουν μία χρονιά γεμάτη ταξίδια.

Στη Χιλή, στην περιοχή της Τάλκα, οι οικογένειες περνούν τη νύχτα της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς στα κοιμητήρια όπου έχουν ταφεί αγαπημένα τους πρόσωπα. Κοιμούνται στα νεκροταφεία μέχρι το ξημέρωμα του νέου έτους.

Στη Ρωσία είθισται να βουτούν στη λίμνη Μπαϊκάλ, να ανοίγουν μία τρύπα στον πάγο και να «φυτεύουν» ένα δέντρο. Ασφαλώς μόνο επαγγελματίες δύτες επιτρέπεται να βουτήξουν.

Πηγή: http://www.alfavita.gr/