Άμεση ήταν η απάντηση του Προέδρου του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ανεμόμυλου Παντελή Κοντού, με αφορμή τα όσα ανέφερε χθες το βράδυ στο Corfutv ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος για το έργο του Φοίνικα.

Όπως αναφέρει ο κ. Κοντός: «Για μας που πήραμε την πρωτοβουλία πραγματοποίησης της συγκέντρωσης ενημέρωσης και ενεργοποίησης για την αποκατάσταση του ΦΟΙΝΙΚΑ η τοποθέτηση του κ. Νικολούζου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ακρίβεια των λεγομένων αλλά και το ύφος του λόγου.
Αναλυτικότερα:

1. Ο κ. Νικολούζος δηλώνει, ότι δεν προσκλήθηκε όταν γνωρίζει, πως κανένας συμπολίτης κανένας φορέας δεν έλαβε πρόσκληση. Η πραγματοποίηση της συγκέντρωσης αναγγέλθηκε με αφίσσες και μέσω των ΜΜΕ. Εντούτοις, ο ίδιος προνομιακότερα από άλλους συμπολίτες, ενημερώθηκε και προσωπικά, ενώ του ζητήθηκε η συμμετοχή του ή έστω και η αποστολή αναλυτικού υπομνύματος, το οποίο και ασφαλώς θα διαβάζονταν, όπως σαφώς του δηλώσαμε.

2. Κανένα υπόμνημα, δεν λάβαμε από καμία δημοτική υπηρεσία. Ελπίζουμε, ότι η σχετική ανακριβής δήλωση του κ. Δημάρχου είναι απλά ζήτημα κακής λειτουργίας και συντονισμού, που έχουν γνωρίσει για τα καλά οι Κερκυραίοι σε πολλά ζητήματα.

3. Ο κ. Δήμαρχος χαρακτηρίζει την εκδήλωση ως αντιπολιτευτική. Η «ακρίβεια» του ισχυρισμού τεκμηριώνεται από τις παρουσίες και τις τοποθετήσεις του απερχόμενου Περιφερειάχη κ. Γιαλιατσάτου, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αυλωνίτη (νυν) και Παυλίδη (πρώην) του πρώην βουλευτή του ΚΚΕ κ. Χαραλάμπους, της νεοεκλεγείσας Δημάρχου κ. Μερόπης Υδραίου και πλείστων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Τεκμηριώνεται ασφαλώς και από την ολόθυμη και μαζικότατη παρουσία των συμπολιτών μας. Ολοι ανεξαιρέτως επαίνεσαν την πρωτοβουλία, την διοργάνωση και τους εισηγητές. Πρέπει ακόμη να υπογραμμισθεί η παρουσία του μελετητή του έργου κ. Τάκη Καρύδη, ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου και της κ. Τένιας Ρηγάκου, προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων, που με την ουσιαστική τους συμμετοχή μας πληροφόρησαν για κρίσιμα τεχνικά ζητήματα αλλά και για το προκαταρκτικό και σημαντικό για την όλη πρόοδο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που περατώνεται. Μίλησαν ακόμη και συμπολίτες, που φυσικά έλαβαν τον λόγο. Κάτι, που αυτονόητα, το ίδιο, ισχύει και για τον κ. Δήμαρχο αν βεβαίως είχε έλθει.

4. Η αποκατάσταση του ΦΟΙΝΙΚΑ βρίσκεται για δεύτερη φορά στην αφετηρία ακριβώς μετά 10 χρόνια. Κανονικά έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και 5 χρόνια αλλά σήμερα στην θέση του υπάρχουν μόνον οι καταρρέοντες τοίχοι και στέγη του παλιού ΦΟΙΝΙΚΑ. Αυτό δεν αρκεί για να ερμηνεύσει και να αιτιολογήσει τo ενδιαφέρον μας για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης για την επιτέλους υλοποίηση ενός έργου, που έχει κυριολεκτικά στοιχειώσει. Μιας συγκέντρωσης που κανονικά θα έπρεπε να είχε οργανωθεί από τον Δήμο εδώ και πολύ καιρό για ένα τέτοιας σημασίας ζήτημα. Αυτό ταιριάζει σε πραγματικά προοδευτικές και δημοκρατικές αυτοδιοικητικές αρχές.

5. Προφανέστατα ο κ. Δήμαρχος είναι θύμα κακών πληροφοριοδοτών. Αν είχε έλθει θα είχε ακούσει πως οι εισηγητές σαφώς ανέφεραν την επανένταξη του έργου από την παρούσα Δημοτική Αρχή.
Η δική μας «πρεμούρα» κατά την ανοίκειο έκφραση του κ. Δημάρχου, ασφαλώς διαφέρει από την δική του, όπως αυτή πιστοποείται από την σημερινή κατάσταση της Κέρκυρας σε όλους τους τομείς.
Ασχολίαστη αφήνουμε την διατύπωση, πως θελήσαμε να βγάλουμε τα εσώψυχά μας… Ο λόγος του καθενός μας ως περιεχόμενο και ως έκφραση χαρακτηρίζει τον ίδιο και προσφέρεται για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για αυτόν… 
Πάντως, παρά το απρεπές της έκφρασης, θεωρούμε τιμητική για τον σύλλογο και τους εισηγητές την έμμεση αναγνώριση πώς η πρωτοβουλία είναι έκφραση γνήσιας εσωτερικής, υπαρξιακής ανησυχίας. Αυτήν θα εξακολουθήσουμε να υπηρετούμε προσδοκώντας την αποκατάσταση του ΦΟΊΝΙΚΑ».