Oι Κεφαλλονίτες της Αμερικής, του Καναδά και της Ελλάδος βρίσκονται στην τελική ευθεία για το Βανκούβερ όπου στις 24 Απριλίου θα βρεθούν μαζί με επίσημους και  άλλους παράγοντες για τα ιστορικά αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρου, Ιωάννη Φωκά, ή Χουάν ντε Φούκα, όπως είναι γνωστός από το ισπανικό του όνομα ο οποίος εξερεύνησε κατά τα τέλη του 15ου αιώνα για λογαριασμό του ισπανικού θρόνου τις δυτικές ακτές της Βορείου Αμερικής.
Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης το απόγευμα της Παρασκευής έγινε στο «σπίτι των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων της Νέας Υόρκης Κέφαλος» από την συγγραφέα Εύη Λειβαδά η παρουσίαση της όλης αυτής προσπάθειας της διαδρομής αυτής της διαδικασίας αλλά και των προσπαθειών που έκανε η Ομοσπονδία παρουσιάζοντας όλο το ιστορικό της προσπάθειας που έγινε δίνοντας πολύ χρήσιμες πληροφορίες που έχει συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια για τη ζωή του Κεφαλονίτη θαλασσοπόρου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κερκυραίος γλύπτης Γιάννης Μπάρδης ο οποίος φιλοτέχνησε τις δύο προτομές σε μία εξαιρετική αλλά και δύσκολη δουλειά  καθώς έδωσε μία εικόνα του Έλληνα θαλασσοπόρου χωρίς να υπάρχουν καν φωτογραφίες.
Στην εκδήλωση αυτή παρευρέθηκαν η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδία Αποδήμων Κεφαλονιτών και Θιακών «Οδυσσέας» Αγγελική Χιόνη, ο Υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων Γεράσιμος Στεφανίτσης, ο  Πρόεδρος του Κέφαλου Γεράσιμος Κωνσταντάτος, ο πρώην Πρόεδρος Νίκος Αλλυσανδράτος, ο πρώην  Πρόεδρος Γιώργος Ευαγγελάτος, ο Πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Νίκος Μπάρδης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Κουρής, ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Χονδρογιάννης.
Μιλώντας στο Corfutvnews ο γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κεφαλονιτών και Θιακών «Οδυσσέας» Κώστας Βαγγελάτος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλη αυτή την προσπάθεια.
Όπως είπε «Είμαστε εδώ στο Κεφαλονίτικο σπίτι με την ευκαιρία της εκδήλωσης που διοργανώνουμε στο Βανκούβερ με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρου, Ιωάννη Φωκά, ή Χουάν ντε Φούκα, όπως είναι γνωστός από το ισπανικό του όνομα ο οποίος εξερεύνησε κατά τα έλη του 15ου αιώνα για λογαριασμό του ισπανικού θρόνου τις δυτικές ακτές της Βορείου Αμερικής.
 
Η εκδηλωση διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων και την Ιόνιο Πολιτισιτκή Ομοσπονδία και θα γλινει 24 Απριλίου.
Η προσπάθεια μας είναι να γνωρίσουμε και να τεκμηριώσουμε την κεφαλλονίτικη καταγωγή του Ιωάννη Φωκά Βαλεριάνου οποίος είναι γνωστός με το όνομα Χουάν ντε Φούκα επειδή υπηρετούσε τον ισπανικό στόλο και έτσι έγινε γνωστός. Εδώ μπαίνει το δικό μας καθήκον που είναι να καθιερώσουμε και να αναδείξουμε την ελληνική του καταγωγή γιατί όλοι τον θεωρούν Ισπανό. Η προσπάθεια της Ομοσπονδίας μας ξεκίνησε από το 2002 όταν χρηματοδοτήσαμε μία ομάδα υπό τον καθηγητή Ρίτσαρτ Μπόγιερ που πήγε στην Ισπανία και έψαξαν να βρουν αρχεία και πράγματι τα βρήκαν για να τεκμηριώσουμε την καταγωγή του. Δυστυχώς υπήρχε μία αμφισβήτηση καθώς πολλοί Ιστορικοί λένε ότι ήταν μυθομανής ότι δεν υπήρχε και αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι ποτέ δεν είχε γίνει μία εμπεριστατωμένη έρευνα και οι Ισπανοί ήταν λίγο φειδωλοί στην δημοσίευση αρχείων.
Επειδή υπήρχαν όλα αυτά εμείς προσπαθήσαμε να καλύψουμε αυτό το κενό σαν ομοσπονδία. Θα πρέπει να σημειώσω ότι πριν από εμάς η Συγγραφέας Εύη Λευβαδά είχε αρχίσει το ψάξιμο για τον ίδιο σκοπό. Εμείς από το 2005 ενώσαμε τις δυνάμεις μας μαζί με την κυρία Λειβαδά η οποία έχει κάνει ήδη μία μεγάλη έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση και προχωράμε.
 
Αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας με την είναι κυρία Λειβαδά είναι η εκδήλωση που θα κάνουμε στο Βανκούβερ.
 
Τα στάδια τα οποία μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα είναι ότι στήσαμε ένα μνημείο του Χουάν ντε Φούκα στο χωριό του το Βαλεριάνο που φιλοτέχνησε ο Σπύρος Κουρμούσης.
Επίσης το όνομα του διάσημου Κεφαλονίτη θαλασσοπόρου φέρει πλέον η προβλήτα που βρίσκεται πίσω από το λιμεναρχείο μετά από απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, στο Αργοστόλι, ενώ στην ίδια τελετή τον Αύγουστο του 2017 έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χουάν Ντε Φούκα, η οποία βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά του λιμενικού κτιρίου. Μάλιστα στα αποκαλυπτήρια έδωσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο Πρέσβης του Καναδά Keith Morrill, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διονύσιος Βλάχος, η αντιπρόεδρος Αγγελική Χιόνη, ο γενικός γραμματέας Κώστας Βαγγελάτος και η συγγραφέας Ευρυδίκη Λειβαδά – Ντούκα.
 
Στην συνέχεια αναλάβαμε την αγγλική έκδοση του ιστορικού μυθιστορήματος της κυρίας Λειβαδά «Στα Στενά της Χίμαιρας» όπου δίνεται δωρεάν και έχουν σταλεί αντίτυπά σε βιβλιοθήκες σ’ όλο τον κόσμο, περισσότερο στην Αμερική και στην Ελλάδα γιατί σκοπός μας είναι να διαδοθεί όσο το δυνατόν σε περισσότερο κόσμο και ιδιαίτερα σε νέους και Έλληνες που ζούνε στον αγγλόφωνο κόσμο.
 
Τώρα ετοιμαζόμαστε για το Βανκούβερ που πραγματοποιηθεί η τελετή ήταν αποκαλυπτηρίων στην αίθουσα του μουσείου. Από δω θα πάμε τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, τα μέλη της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας και εκ μέρους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Γαλιατσάτος».
Από την πλευρά της η Συγγραφέας Εύη Λειβαδά τόνισε «Θεωρώ ότι ένας μεγάλος στόχος έχει επιτευχθεί ο οποίος δεν είναι γνωστός στην Ελλάδα, μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει ο κόσμος το εύρος του. Αυτή την στιγμή πάμε στο Βανκούβερ όχι μόνο για να βάλουμε την μορφή του Χουάν Ντε Φούκα η οποία αυτή την στιγμή είναι καθαρά συμβολική καθώς δεν έχει διασωθεί το πρόσωπο του. Είναι η μορφή ενός Έλληνα Οδυσσέα του 16ου αιώνα. Πηγαίνει η Ελληνική σημαία ως μόνιμο έκθεμα σε ένα μουσείο το οποίο είναι ιδιαίτερα συγκινητικό».
Από την πλευρά του ο Κερκυραίος γλύπτης Γιάννης Μπάρδης αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την παρουσία του εκεί υποστήριξε «εγώ δέχτηκα μια πρόσκληση – πρόκληση. Στην πορεία συνάντησα την κ. Λειβαδά η οποία με βοήθησε και κατασταλάξαμε παρουσιάζοντας αυτό που είδαμε στην Κεφαλλονιά και που θα δούμε και στο Βανκούβερ. Είναι δύο διαφορετικές προτομές οι οποίες δουλεύτηκαν διαφορετικά».
Η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδία Αποδήμων Κεφαλονιτών και Θιακών «Οδυσσέας» Αγγελική Χιόνη αναφέρθηκε στην Ομοσπονδία υποστηρίζοντας ότι ξεκίνησε 1996. Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «από τα ποιο σημαντικά έργα που έχουμε αναλάβει είναι η παρουσίαση στο Βανκούβερ και ελπίζουμε να συνεχίσουμε τέτοια έργα προβολής της πατρίδας μας σε όλο τον κόσμο για να δουν όλοι τι έχει προσφέρει η Ελλάδα στην ανθρωπότητα και τι οφείλει η ανθρωπότητα στην Ελλάδα».
Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς κ. Κουρής πρόσθεσε ότι «βρίσκομαι εδώ μετά από πρόσκληση του κ. Στεφανίτση και είναι μεγάλη τιμή. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Κέφαλου για την φιλοξενία που κάνει. Θέλω να συγχαρώ την Ομοσπονδία που λαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες για να στηρίξει τους Έλληνες».
Ο Πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Νίκος Μπάρδης από την πλευρά του τόνισε ότι «είμαι πολύ περήφανος γιατί πριν από 11 μήνες ξεκινήσαμε με τον Κώστα οι δυο μας με 500 Δολάρια κάθε ένας  από προσωπικά μας χρήματα για να ξεκινήσουν οι δύο Ομοσπονδίες να φέρουμε εις πέρας αυτό το μεγάλο έργο που ακόμα δεν ξέρουμε πόσο πήγε. Είναι σημαντικό όμως να ευχαριστήσουμε μερικούς ανθρώπους που μας βοήθησαν. Έκτος από τους Επτανήσιους να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια καθώς με δικά της χρήματα στήθηκε η προτομή στην Κεφαλονιά, τον ΕΟΤ για μια πολύ σημαντική χορηγία αλλά και άλλοι ξένοι. Θα περίμενα και άλλους κυρίως επτανήσιους. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα Επτάνησα γνωστά γιατί είναι το στολίδι της Ελλάδος και διαφέρουμε από τους άλλους».
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος από την πλευρά του τόνισε ότι είναι«ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση και θέλω να σας συγχαρώ για την πολύ σημαντική δουλειά. Οι Κεφαλλονίτες φτιάξατε μια παγκόσμια Ομοσπονδία με πρωτοποριακές ιδέες. Προβάλετε μέσα από την προσπάθεια έναν συμπατριώτη μας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις ανακαλύψεις. Είμαστε ιδιαίτεροι οι Επτανήσιοι».
Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Διονύσης Μάμαλος