”Κοινωνικές δεξιότητες”, γράφει η Αγγελική Σαγιά.

by Corfu TV News on 19/02/2018 - 17:02

Oι κοινωνικές δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές και αναπτύσσονται καθώς το παιδί μεγαλώνει , ωριμάζει και πλέον μπορεί να αναγνωρίσει και να αξιολογήσει τις κοινωνικές σχέσεις. Δεν έχουν όλα τα παιδιά την ίδια κοινωνική δραστηριότητα αφού εν μέρει επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες, υπάρχουν όμως τρόποι να βοηθήσουμε το παιδί να τις βελτιώσει ώστε να μη νιώθει μοναξιά , να μην αποξενώνεται και φυσικά να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα, εξάλλου είναι κάτι που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Μη ξεχνάμε πως μιλάμε για κοινωνικές σχέσεις, δηλαδή σκέψη, παρατήρηση και συμπεριφορά. Οι κοινωνικές δεξιότητες βοηθούν το παιδί να παρατηρήσει και να αντιδράσει ανάλογα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση όπου το παιδί αδυνατεί να παρατηρήσει,μπορεί η συμπεριφορά του να προκαλέσει αμηχανία ή και θυμό.

‘Ερευνες έδειξαν πως τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν στις κοινωνικές δεξιότητες, δυσκολεύονται, με αποτέλεσμα να παρερμηνεύουν τις προθέσεις των άλλων. Σκοπός μας είναι να μάθουμε το παιδί να αλληλεπιδρά με θετικό τρόπο.

Έχω γράψει πολλές φορές πως τα παιδιά μαθαίνουν πολλά από τον τρόπο που συμπεριφέρεστε ,για αυτό το λόγο βοηθήστε το παιδί να μάθει να ερμηνεύει τις αντιδράσεις και συμπεριφορές των ανθρώπων γύρω του , εξηγήστε του και βοηθήστε το να βρει τον κατάλληλο τρόπο αντίδρασης, π.χ.”Τώρα που θύμωσε ο Γιάννης τι πρέπει να κάνουμε? ” (ζητάμε συγνώμη). Οι κοινωνικές δεξιότητες μαθαίνονται σιγά, σιγά για αυτό αφιερώστε χρόνο ώστε να βοηθήσετε το παιδί να τις βελτιώσει. Προσκαλέστε παιδιά στο σπίτι , ενθαρρύνετε τα ομαδικά παιχνίδια ή τα επιτραπέζια ώστε το παιδί να μάθει να περιμένει την σειρά του, να μοιράζεται ,να έχει υπομονή. Το παιδί πρέπει να μάθει να ζητάει κάτι ευγενικά ενώ είναι πολύ σημαντικό να μάθει να συμβιβάζεται.

Δεν μπορεί πάντα να επιλέγει εκείνο. Δίνουμε το παράδειγμα στο παιδί μας όταν θυμώνουμε και εξηγούμε γιατί δεν χρησιμοποιούμε βία.

Δώστε στο παιδί σας άπλετο χρόνο να μιλήσει και να εκφραστεί ,είναι κάτι που πρέπει να γίνει στο σπίτι όπου υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο.

*Αγγελική Σαγιά (κ.ξ.γ. Excellence)

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ”Επισημάνσεις της Κυριακής” 18-02-2018.

Corfu TV News”Κοινωνικές δεξιότητες”, γράφει η Αγγελική Σαγιά.

Related Posts

Take a look at these posts