«Εμείς τον τουρισμό (το χρήμα) και εσείς (Ήπειρος, Κοζάνη) τα σκουπίδια μας. Γατάκιααα», του Σπύρου Ρίκου.

by Corfu TV News on 11/02/2018 - 16:02
Η Δήμαρχος Σουλίου το είπε ευθαρσώς «δεν είναι δυνατόν ένας τουριστικός προορισμός όπως η Κέρκυρα, να μην έχει λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της και να ζητάει τώρα από εμάς να δεχθούμε τα σκουπίδια της». Κοινώς μας έκανε «ρόμπα». Και έχει απόλυτο δίκιο.
Βεβαίως το ύφος της ήταν κάπως «εχθρικό» προς τους συναδέλφους της αυτοδιοικητικούς που μας εκπροσωπούν και δυστυχώς η «μπάλα» έπαιρνε και τους πολίτες του νησιού, χωρίς να έχουν ευθύνη, αλλά επί της ουσίας ήταν εύστοχες οι παρατηρήσεις της. Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να πει ότι στην αυτοδιοίκηση ισχύει η αρχή της αλληλεγγύης και ένας οργανισμός Τ.Α πρέπει να προστρέχει όταν κάποιος άλλος βρίσκεται σε δυσχερή θέση, αλλά αυτό ισχύει σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή θεομηνίας ή μίας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όχι όταν τα «έχεις κάνει μαντάρα». Όπως τα καναμε εμείς.
Ας κάνουμε, λοιπόν, την αυτοκριτική μας, γιατί δεν μας φταίνε πάντα οι άλλοι. Ο ΕΣΔΑ, ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων προβλέπει ότι ο κάθε τόπος, η κάθε περιοχή θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα μόνη της. Αυτός είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας του. Στο πλαίσιο αυτό ψηφίζονται και οι ΠΕΣΔΑ. Στην περίπτωση μας τα κάναμε «μαντάρα». Κανονικά όμως. Και όχι μόνο αυτό, ακόμα και την ύστατη στιγμή, που υπήρχαν κάποια ελάχιστα χρονικά περιθώρια, πριν από δύο  χρόνια όταν ο Δήμαρχος ανακοίνωσε τον περίφημο «οδικό χάρτη» για  την έξοδο από την κρίση των απορριμμάτων, ακόμα και τότε δεν απαλλαχτήκαμε από τον κακό μας εαυτό. Τι ακολούθησε; Ολιγωρίες, λάθη, αστοχίες, καθυστερήσεις και φθάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο. Γιατί πολύ σωστά λέει η Δήμαρχος Σουλίου «όταν πριν από δυο χρόνια πάλι γινόταν η συζήτηση για τη μεταφορά των απορριμμάτων, είχατε τα χρονικά περιθώρια να χωροθετήσετε και να κατασκευάσετε νέο ΧΥΤΥ», οπότε σήμερα δεν θα γινόταν όλη αυτή η «βαβούρα». Αλλά αυτό δεν έγινε, γιατί από τότε μέχρι σήμερα η Δημοτική αρχή ήταν προσανατολισμένη στο μοντέλο «Λειτουργία δεματοποιητή στο Τεμπλόνι και μεταφορά δεμάτων στην Λευκίμμη». Ακόμα και σήμερα, μια εβδομάδα μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό το «μοντέλο» είναι στο μυαλό των αρμόδιων που διαχειρίζονται το θέμα αυτό. Δηλαδή είναι πεποίθηση της δημοτικής αρχής ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Προφανώς, οι άλλοι εκτός νησιού, δεν γνωρίζουν τα εγκλήματα που έχουν γίνει σε Τεμπλόνι και Λευκίμμη και στηριζόμενοι στον ΕΣΔΑ νομιμοποιούνται να μας λένε «έτσι όπως τα έχετε κάνει, τώρα βρείτε λύση».
Βεβαίως όφειλε να γνωρίζει η κυρία Δήμαρχος Σουλίου, ότι η χωροθέτηση μιας οχλούσας χρήσης σε ένα νησί και μάλιστα όταν πρόκειται για την Κέρκυρα τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, αφού είναι το δεύτερο πιο πυκνοκατοικημένο νησί της Μεσογείου, είναι μια διαδικασία πολύ πιο δύσκολη, απ’ ότι στην ηπειρωτική χώρα. Για να τα λέμε όλα, χωρίς βεβαίως αυτό να αποτελεί άλλοθι, για όλα τα λάθη και τις αστοχίες που μας έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο.
Δικαιώθηκα απόλυτα όταν έγραφα πριν από μέρες ότι ο Δήμαρχος τους «παγίδευσε» όλους στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς να το πάρουν χαμπάρι. Και κάποιοι με έβριζαν γιατί θεώρησαν ότι εκθειάζω το Δήμαρχο. Αλλά δεν τους κακολογώ αυτή τη δυνατότητα ανάλυσης των πραγμάτων έχουν. Όπως επίσης δικαιώθηκα απόλυτα όταν στο ίδιο σημείωμα έγραφα ότι στο τέλος, δηλαδή όταν επιστρέψει η Επιτροπή που θα μεταβεί στην Αθήνα για να διεκδικήσει την ικανοποίηση του αιτήματος της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός νησιού με άδεια χέρια, τότε και το πρόβλημα δεν θα έχει λυθεί και η κοινωνία του νησιού μας θα είναι διχασμένη. Δείτε τι «ξεκατίνιασμα» πέφτει στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο Facebook. Οι κάτοικοι της μίας περιοχής βρίζουν τους άλλους, λες και δεν είμαστε «επιβάτες» στο ίδιο «πλοίο». Δυστυχώς με ευθύνη των αυτοδιοικητικών δηλητηριάζεται η τοπική κοινωνία και χειρότερο αποτέλεσμα από αυτό, σίγουρα δεν υπάρχει.
Γιατί κάποια στιγμή το πρόβλημα θα λυθεί με τον έναν η τον άλλον  τρόπο, αλλά τα τραύματα του διχασμού δεν επουλώνονται εύκολα. Δεν εύχομαι να φάμε «πόρτα» στην Αθήνα, το αντίθετο μάλιστα, αλλά τα μηνύματα που έρχονται είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι τυχαίο που μετά από μια εβδομάδα που πραγματοποιήθηκε το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει οριστεί ακόμα το ραντεβού με τους αρμόδιους Υπουργούς; Μήπως αυτό από μόνο του, κάτι λέει;
Θα αφήσω την λύση και τις προτάσεις να τις κάνουν οι ειδικοί, αν και εκ των πραγμάτων κάποια πράγματα είναι μονόδρομος. Μπορεί έστω και τώρα να δοθεί λύση χωρίς την μεταφορά εκτός νησιού και εκτός Λευκίμμης. Βεβαίως το Τεμπλόνι θα συνεχίζει να την «πληρώνει», πολύ φοβάμαι. Τουλάχιστον επί του παρόντος δεν διαφαίνεται κάτι διαφορετικό.
Όμως η χαλαρότητα με την οποία διαχειρίζεται η δημοτική αρχή αυτή την κατάσταση, που είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα το καταλάβουμε οσονούπω, με κάνει να ανησυχώ αρκούντως.
Corfu TV News«Εμείς τον τουρισμό (το χρήμα) και εσείς (Ήπειρος, Κοζάνη) τα σκουπίδια μας. Γατάκιααα», του Σπύρου Ρίκου.

Related Posts

Take a look at these posts