Α. Σουλιώτης: Σκιαγραφώντας τη σύγχρονη ατομικότητα.

by Ρεα Ντούρου on 17/12/2017 - 09:12

Οι αντίρροπες δυνάμεις που διέπουν την παρούσα χρονική συγκυρία μαίνονται σε έναν αμφίρροπο ως προς την τελική του έκβαση αγώνα επικράτησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά που σχηματικά ονομάζουμε «καλό» και «κακό» του σημερινού πολιτισμού αλληλοεξουδετερώνονται κι αυτό που κυριαρχεί είναι το γκρίζο, το ουδέτερο, το επίπεδο. Βέβαια, εκείνο που θορυβεί και μάλιστα εκκωφαντικά είναι το «κακό», η υιοθέτηση του οποίου δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στο φορέα του που δείχνει να υπερτερεί έναντι του άλλου που βαδίζει… «με το σταυρό στο χέρι». Είναι τόσο αντιφατική η φυσιογνωμία της σύγχρονης πραγματικότητας, ώστε ακόμα και στην υγιή σκέψη γινόμαστε καχύποπτοι ψάχνοντας δόλιους σκοπούς, σκοτεινά κίνητρα, ύποπτες προθέσεις. Ο άνθρωπος πλέον έμαθε να φοβάται.

Κι απ΄τη στιγμή που ο φόβος μπόλιασε την ψυχή του άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη αλλοτρίωσή της. Έγινε αντικοινωνικός, εγωπαθής, ιδιοτελής. Τον έκαναν φιλοχρήματο, ρατσιστή, αλαζόνα. Έμαθε να εξαπατά, να εμπαίζει, να μηχανορραφεί. Συνήθισε να είναι δουλοπρεπής, φοβικός, πνευματικά ευνουχισμένος. Τα έχει όλα, αλλά δεν έχει τίποτα.

Του φταίνε όλα, αλλά αυτός δε φταίει σε τίποτα. Αποκομμένος από την ίδια του τη φύση δημιουργεί συνεχώς εχθρούς. Κι αν δυσκολεύεται να τους δημιουργήσει, εφευρίσκει κάποιους άλλους, κολλώντας τους την ταμπέλα του «εχθρού». Μονίμως με το μαχαίρι στα… δόντια, ετοιμοπόλεμος, συγκρουσιακός.

Ακόμα κι ο αλτρουισμός ή η φιλανθρωπία εξωτερικεύονται κατά παραγγελίαν και όχι πηγαία. Η έκφραση ευγνωμοσύνης έχει πάει περίπατο και τη θέση της την έχουν πάρει η αχαριστία και η (κουτο)πονηριά. Η αγάπη δεν έχει θέση στην ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου. Αδυνατεί να αγαπήσει. Δεν έμαθε ποτέ να αγαπά. Όλα τα καταφέρνει πατώντας ένα κουμπί. Με ένα κουμπί έχει φως, φαγητό, θέρμανση, γνώση, διασκέδαση… Άκοπα, απλά και εύκολα. Αλήθεια με ποιο κουμπί παίρνεις και δίνεις αγάπη;…

 

Αλέξανδρος Σουλιώτης

Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 10-12-2017.

Ρεα ΝτούρουΑ. Σουλιώτης: Σκιαγραφώντας τη σύγχρονη ατομικότητα.

Related Posts

Take a look at these posts