Α. Σουλιώτης: Οι δύο πλευρές του παραμυθιού…

by Corfu TV News on 25/12/2017 - 15:12

Συγγενές του μύθου αλλά διαφοροποιημένο εννοιολογικά το παραμύθι έχει εξαρχής ταυτιστεί με μια επινόηση, μια φαντασιακή αφήγηση, μια αλληγορία που βρίθει συμβολισμών και μεταφορικής χρήσης του λόγου. Με όχημα την παραλογική προσέγγιση εννοιών και καταστάσεων μεταβαίνει αδιακρίτως από τον οργανικό στον ανόργανο κόσμο καταστρατηγώντας πολλές φορές την αντικειμενική διάσταση του χώρου και του χρόνου.

Τη λέξη την πρωτοσυναντάμε στον Όμηρο με τη σημασία της συμβουλής, ενώ στον Ηρόδοτο και στον Πλάτωνα το παραμύθι εμφανίζεται ταυτιζόμενο με την παρηγορία. Ως είδος τέχνης ισοδυναμεί με τη λαϊκή ποίηση, η επαφή με την οποία μας κάνει να νοσταλγούμε στιγμές από το παιδικό μας παρελθόν.

Η κακοποίηση της λέξης μέσω της στρεβλής σημερινής της ερμηνείας δημιουργεί μελαγχολία για όλες εκείνες τις έννοιες που ενέχουν βαρύτατο συναισθηματικό φορτίο, αλλά ο κυνισμός της εποχής τις έχει «χρωματίσει» αρνητικά αλλάζοντας την πραγματική τους φύση. Κι ο «βιασμός» της φυσικής ερμηνείας (και) των λέξεων δε θα μπορούσε να αποφευχθεί τη στιγμή που έχει πλέον καταντήσει το αφύσικο να θεωρείται φυσικό (και το αντίστροφο), με τον άνθρωπο να έχει εξοικειωθεί με αυτή τη νοοτροπία και να την υπηρετεί πιστά και τυφλά στην πλειονότητα των εκφάνσεων της κοινωνικής και προσωπικής του ζωής.

Το παραμύθι λοιπόν στη σημερινή εποχή ισοδυναμεί με το ψεύτικο, το ανειλικρινές, το κίβδηλο. Ο παραμυθάς (ή παραμυθατζής) είναι αυτός που ψευδολογεί αδίστακτα, διαστρεβλώνει την αλήθεια, παραχαράσσει την ιστορία.

Λέει ψέματα συστηματικά και συνήθως με πειστικό τρόπο. Πόσο αλήθεια μπορεί να ξεχειλωθεί μια έννοια και να περιγράφει με την ίδια ευκολία τόσο τον τεράστιο Αίσωπο, τους μεγάλους αδελφούς Γκριμ, τον περίφημο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν όσο και τους σύγχρονους πολιτικούς ψευδολόγους που έχουν κάνει σημαία τους το ψέμα; Σημεία των (θλιβερών) καιρών…

Αλέξανδρος Σουλιώτης
Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας
[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 17-12-2017.

Corfu TV NewsΑ. Σουλιώτης: Οι δύο πλευρές του παραμυθιού…

Related Posts

Take a look at these posts