Α. Σουλιώτης: Η έννοια του βολικού «καλύτερου»…

by Corfu TV News on 16/06/2017 - 17:06

Η νοοτροπία δεν είναι τίποτε άλλο παρά τρόπος του νοείν, τρόπος δηλαδή της σκέψης, επομένως κάτι που προηγείται, που προϋπάρχει της  πράξης και διαμορφώνει την κρίση, καθορίζει τη βούληση. Επί παραδείγματι το φαινόμενο του καταναλωτισμού ακόμα και στην Ελλάδα του συντελεσμένου ολέθρου (ηθικός αμοραλισμός, χρεοκοπία πνεύματος, αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού, εκβαρβαρισμός συμπεριφορών, οικονομική κρίση, απώλεια εθνικής κυριαρχίας) παραμένει τρόπος, άρα και στάση ζωής. Ο καταναλωτισμός ως νοοτροπία ξεπερνά τα στενά όρια της επιλογής της ύλης.

Η επιλογή έχει πλέον καταστεί το απόλυτο, αναφαίρετο και αυτονόητο «δικαίωμά» μας. Επιλέγουμε τον «καλύτερο» καθηγητή για το παιδί μας, αναζητάμε να μας εξετάσει ο «καλύτερος» γιατρός, θέλουμε να έχουμε το «καλύτερο» αυτοκίνητο, να φοράμε τα «καλύτερα» ρούχα, να επικοινωνούμε με το «καλύτερο» κινητό… Η έννοια φυσικά του «καλύτερου» στην προκειμένη περίπτωση δε σχετίζεται με το κάλλος, το αισθητικά ωραίο, αλλά ταυτίζεται εξ ολοκλήρου με το βολικό εκείνο όχημα που θα μας οδηγήσει στην ανάδειξή μας ως κοινωνικά-κοσμικά ανώτερους (ήτοι εξυπνότερους) απ’τους άλλους.

Ξεμάθαμε να σκεφτόμαστε, να γεννάμε, να δημιουργούμε. Η κρίση, η βούληση, η πράξη λειτουργούν αυτοματικά, καθ’έξιν, με τον «τρόπο» του καταναλωτή: τα πάντα οφείλουν να μου προσφέρονται, κι εγώ έχω το δικαίωμα να επιλέγω. Ακόμα και τη «σωτηρία» στα προβλήματά σου δε θα την παράξεις εσύ, θα σου τη σερβίρουν τεχνηέντως δίνοντάς σου προκαθορισμένες επιλογές: ένας νέος πολιτικός φορέας που ευαγγελίζεται το «καινούργιο», ένας ταλαντούχος εκκολαπτόμενος «μεσσίας» κλπ. παρέχοντάς σου την ψευδαίσθηση της ελεύθερης άσκησης ενός δήθεν δημοκρατικού δικαιώματος, αυτό της ψήφου και άρα της «επιλογής» (που όμως εν πολλοίς είναι ετεροκαθοριζόμενη). Φυσικά η μετάβαση από τη νοοτροπία του καταναλωτή στη νοοτροπία του δημιουργού δεν μπορεί να γίνει με ευχολόγια ή ηθικοδιδασκαλίες.

Η καλλιέργεια του αισθήματος της αυτοεκτίμησης είναι πάντως μια καλή αρχή…

 

Αλέξανδρος Σουλιώτης

Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας

e-mail: [email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ” Επισημάνσεις της Κυριακής ” 11-06-2017. 

Corfu TV NewsΑ. Σουλιώτης: Η έννοια του βολικού «καλύτερου»…

Related Posts

Take a look at these posts