Α. Σουλιώτης: ”Γονέας-εκπαιδευτικός: μια ιδιόμορφη σχέση…”

by Corfu TV News on 19/02/2018 - 13:02

Είναι αλήθεια ότι ο σημερινός υποτιμημένος ρόλος του εκπαιδευτικού δεν έχει καμία σχέση με το κύρος που εξέπεμπε στο παρελθόν. Δυστυχώς σήμερα η αξία ενός επαγγέλματος αποτελεί άμεση συνάρτηση των οικονομικών απολαβών που αυτό αποφέρει και όχι φυσικά του παιδευτικού ή οποιουδήποτε άλλου ρόλου που ενδεχομένως επιτελεί.

Παρ’όλα αυτά, ιδιαιτέρως στις παρούσες συνθήκες, ο εκπαιδευτικός κυρίως με το παράδειγμα ζωής του (και μετά με τη μεταλαμπάδευση των γνώσεών του) πρέπει να αποτελεί «φωτεινό φάρο» και πηγή έμπνευσης για το παιδί. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης στη σημερινή αποδόμηση του κύρους του εκπαιδευτικού φέρουν οι ίδιοι οι γονείς.

Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν γίνουν κάποιες υποδείξεις –με τη μορφή καλοπροαίρετων συμβουλών πάντα- από τους καθηγητές, οι γονείς αντιδρούν άσχημα. Προς Θεού! Είμαστε μορφωμένοι επαγγελματίες, καταρτισμένοι στο γνωστικό μας αντικείμενο, ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με παιδιά και συχνά βλέπουμε το παιδί από διαφορετική οπτική γωνία σε σχέση με τη δική σας. Φυσικά και το αγαπάμε, σεβόμαστε το χαρακτήρα του, τις ιδιαιτερότητές του και ταυτόχρονα προσπαθούμε να το καθοδηγήσουμε στον κόσμο της γνώσης. Όταν ακούτε κάτι αρνητικό μη βιαστείτε να βάλετε το… μαχαίρι στα δόντια. Είναι απλά η αλήθεια, η έγκαιρη επισήμανση της οποίας μπορεί να αποτρέψει τη μελλοντική διόγκωση αυτού του αρνητικού. Εμπιστευτείτε τους καθηγητές (τα ελληνικά πανεπιστήμια παράγουν ποιοτικούς εκπαιδευτικούς).

Μη δικαιολογείτε και μην καλύπτετε τις παραλείψεις του παιδιού. Ας βρεθεί αντιμέτωπο με αυτές. Έτσι θα «χτίσει» χαρακτήρα και θα διδαχτεί μαθήματα ζωής. Αν πάρει χαμηλό βαθμό, κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι αυτό άξιζε. Μη σπαταλάτε τον (πολύτιμο) χρόνο σας για να συναντηθείτε μαζί μας διαπραγματευόμενοι έναν υψηλότερο βαθμό. Ενθαρρύνετέ το για μια καλύτερη επίδοση. Μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικοί ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε(επιτέλους)…

Αλέξανδρος Σουλιώτης
Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας
[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘‘Επισημάνσεις της Κυριακής” 18-2-2018

Corfu TV NewsΑ. Σουλιώτης: ”Γονέας-εκπαιδευτικός: μια ιδιόμορφη σχέση…”

Related Posts

Take a look at these posts