Α. Σουλιώτης: Ανάγνωση, μια κραυγή μοναξιάς…

by Corfu Tv News on 19/08/2017 - 16:08

«Πηγαίνω στα βιβλιοπωλεία», λέει με παράπονο ένας συνάδελφος καθηγητής, «διαβάζω τα οπισθόφυλλα των βιβλίων, τα ξεφυλλίζω, με ελκύουν, τα αγοράζω, τα ταξινομώ στην πλούσια βιβλιοθήκη μου και μετά… Ε μετά δεν προλαβαίνω να τα διαβάσω!».

Υποπτεύομαι ότι στο άκουσμα αυτών των λεγομένων πολλοί από εσάς εντοπίζετε κοινά σημεία με τον ίδιο σας τον εαυτό. Βιβλία λοιπόν αδιάβαστα. Φυσικά εκτός από το στερητικό «α», υπάρχουν και κάποια «χωρίς», πολύ πιο δραματικά για την ανθρώπινη επιβίωση: χωρίς υγεία, χωρίς φαγητό, χωρίς σπίτι, χωρίς δουλειά, χωρίς φίλους.

Ωστόσο εδώ μιλάμε για τη στέρηση εκείνων των «περιττών» που δίνουν νόημα και ουσία στην πεζή ζωή μας. Σε αντίθεση με τα βιβλία που περιμένουν καρτερικά ίσως και για χρόνια τον αγοραστή και εν δυνάμει αναγνώστη τους, οι άνθρωποι φθείρονται, γερνούν, χάνονται… Η σπουδαία πράξη της ανάγνωσης όση μαγεία κρύβει μέσα της, άλλη τόση κρύβει μοναξιά. Είναι αυτονόητο ότι δεν έχει σημασία πόσο διαβάζουμε (καθώς οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί της σύγχρονης ζωής και τα προβλήματα επιβίωσης αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες γι’ αυτό), αλλά αν αυτά που διαβάζουμε τα επανασυνθέτουμε για να βελτιώσουμε την ανθρώπινή μας φύση.

Αν αυτά που διαβάζουμε τα κάνουμε κτήμα μας για να φέρουν την ψυχή μας σε επαφή με ανώτερους κόσμους. Η ανάγνωση θα μπορούσε να είναι το πιο πρόσφορο πεδίο ανταλλαγής συναισθημάτων, σκέψεων, ιδεών. Δεν είναι εύκολη διαδικασία. Είναι επίπονη και ψυχοφθόρα, αλλά συνάμα και λυτρωτική, καθώς οδηγεί στην απόλυτη κάθαρση.

Σε μια εποχή που τα γραπτά – είτε σε χάρτινη είτε σε ψηφιακή μορφή – κατακλύζουν τη ζωή μας, η δημιουργική αξιοποίησή τους καθίσταται όλο και πιο σπάνια. Κι ας μας ζητούν επιτακτικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προσθέσουμε το σχόλιό μας…

Αλέξανδρος Σουλιώτης
Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας
[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 13-08-2017.

Corfu Tv NewsΑ. Σουλιώτης: Ανάγνωση, μια κραυγή μοναξιάς…

Related Posts

Take a look at these posts

1 comment

Join the conversation

Comments are closed.