Α. Σουλιώτης: Έλληνες δίχως ελληνικότητα…

by Corfu Tv News on 27/07/2017 - 10:07

Αναντίρρητα η σύγχρονη ελληνική κοινωνία έχει βυθιστεί σε μια- χωρίς προηγούμενο- κατάσταση φθοράς και παρακμής. Βέβαια στα τετρακόσια χρόνια υπό τον τούρκικο ζυγό ή στα χρόνια των μεγάλων συμφορών, οι συνθήκες επιβίωσης των Ελλήνων ήταν ασυγκρίτως δυσχερέστερες από τις σημερινές.

Ωστόσο σε όλες αυτές τις δραματικές περιστάσεις, στις επανειλημμένες πτωχεύσεις του κράτους, στο λιμό που συνόδεψε τη γερμανική κατοχή, στο μαρτύριο της προσφυγιάς και σε κάθε άλλη συλλογική ιστορική οδύνη, ο Έλληνας δεν έπαυε να βρίσκει στήριγμα ζωής στην ελληνικότητά του και να αντλεί δύναμη από την κοινωνική του συνείδηση, τη λαϊκή παράδοση, την πολιτισμική του μνήμη, τη γλώσσα, την ιστορία του εν γένει. Κι αυτό βέβαια ενσαρκωνόταν όχι με αφηρημένες, ψυχολογικές, επιδερμικές καυχήσεις, αλλά με την απόλυτη μετατροπή της «ευγένειας» της προνομιακής καταγωγής του σε πρακτική καθημερινής διαβίωσης.

Πλέον η ελληνικότητα απεμπολείται συνειδητά, θεωρείται αναχρονιστικό και κενού περιεχομένου ιδεολόγημα ταυτισμένο με την ιδέα μιας δήθεν προγονοπληξίας. Από θησαύρισμα αρχοντιάς και κληροδότημα ηθικοπνευματικής καλλιέργειας κατάντησε συμπλεγματικό μειονέκτημα.

Ο σημερινός Έλληνας αντιγράφει, δανείζεται, πιθηκίζει, μιμείται πιστά κάθε αλλότριο βαρβαρικό στα πλαίσια ενός άκρατου εκδυτικισμού της ζωής του. Δεν έχει τίποτα δικό του να προτείνει, πνιγμένος στην εγωπάθεια που αγγίζει τα όρια της εγωλαγνείας, καιροσκόπος, αριβίστας της ζωής προσπαθεί από κάπου να πιαστεί για να αναρριχηθεί σε θέσεις κοινωνικής (ήτοι οικονομικής) καταξίωσης. Θλιβερός απόγονος ενός αλλοτινού ανθρώπινου τύπου που κάποτε ενσάρκωνε το πρότυπο της ελληνικής υπερηφάνειας και λεβεντιάς. «Όταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι έχουν μεγάλες σκιές». Το είπε ο Κράους, το επιβεβαιώνει στο έπακρον η σημερινή (θλιβερή) ελληνική πραγματικότητα.

Αλέξανδρος Σουλιώτης
Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας
[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 09-07-2017.

Corfu Tv NewsΑ. Σουλιώτης: Έλληνες δίχως ελληνικότητα…

Related Posts

Take a look at these posts