ΑΔΜΗΕ: ”Είμαστε έτοιμοι για την υψηλή ζήτηση ρεύματος λόγω καύσωνα”.

by Ρεα Ντούρου on 29/06/2017 - 07:06

Διαβεβαιώσεις για πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας κατά τις επόμενες ημέρες, οπότε προβλέπεται να επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, παρέχει μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

«Ο ΑΔΜΗΕ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προετοιμάζοντας σχέδια άμυνας (defense plans) σε περιόδους κατά τις οποίες αναμένεται εμφάνιση υψηλών φορτίων λόγω ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών, όπως ο καύσωνας της βδομάδας αυτής» επισημαίνει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μανουσάκης και προσθέτει:

«Στη βάση αυτή και σχετικά με τα αναμενόμενα μετεωρολογικά φαινόμενα των επόμενων ημερών, από τις εκπονηθείσες αναλύσεις, προκύπτει ότι τα υψηλότερα φορτία που εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει το Σύστημα Μεταφοράς (κατά μέγιστο έως 9500 MW) αναμένονται κατά την Πέμπτη και Παρασκευή (29-30 Ιουνίου).

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής, καυσίμων (ιδίως φυσικού αερίου), των διασυνδέσεων και την κατάσταση του Συστήματος Μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί ότι το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας θα ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες της περιόδου αυτής, τροφοδοτώντας αδιάλειπτα και αξιόπιστα τα φορτία.

Τονίζεται, ότι αντίστοιχες διαδικασίες και αναλύσεις με στόχο την ασφαλή και αξιόπιστη κάλυψη των φορτίων για ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο (όπου συνήθως εμφανίζονται αυξημένα φορτία) εκπονούνται από τον ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ)».

Σημειώνεται πως η αιχμή της ζήτησης εμφανίζεται τις νυχτερινές ώρες, παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες το μεσημέρι. Αιτία είναι η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών, τα οποία εμφανίζουν το μέγιστο της παραγωγής τους ακριβώς τις μεσημβρινές ώρες, περιορίζοντας αντίστοιχα το φορτίο που καλούνται να καλύψουν οι λοιπές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτες, φυσικό αέριο, κλπ).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών στο διασυνδεδεμένο σύστημα (εκτός νησιών που λειτουργούν αυτόνομα) κυμαίνεται στα 2.500 μεγαβάτ. Κρίσιμος επίσης για την κάλυψη των αναγκών κατά τις νυχτερινές ώρες, είναι ο ρόλος των υδροηλεκτρικών, ωστόσο τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες είναι απαραίτητα και για άλλες χρήσεις (άρδευση, ύδρευση) πέραν της ηλεκτροπαραγωγής.

Αναφορικά τέλος με τη διακοπή λειτουργίας των μονάδων του Αμύνταιου, λόγω της κατολίσθησης στο λιγνιτωρυχείο, παράγοντες της αγοράς ρεύματος ανέφεραν, ότι το ατύχημα δεν επηρεάζει το σύστημα, καθώς οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν πλαφόν λειτουργίας για περιβαλλοντικούς λόγους και μπαίνουν στο σύστημα μόνο τους χειμερινούς μήνες για κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης.

ΠΗΓΗ: http://www.amna.gr/

Ρεα ΝτούρουΑΔΜΗΕ: ”Είμαστε έτοιμοι για την υψηλή ζήτηση ρεύματος λόγω καύσωνα”.

Related Posts

Take a look at these posts