Απ’ όλα είχε η τελευταία διακοπείσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έγινε σε μια έτσι και αλλιώς ενδιαφέρουσα εβδομάδα με πολλά ειδησεογραφικά στοιχεία που προκαλούν ενδιαφέρον.

Είχε εντάσεις, είχε ανεξαρτητοποίηση και αλληλοκαρφώματα και ουσιαστικά επαληθεύεται ο Δήμαρχος με την ατάκα που είπε ότι «άρχισε η προεκλογική περίοδος», σχολιάζοντας την ανεξαρτητοποίηση του συμβούλου του και πρώην Αντιδημάρχου του Γιώργου Ραιδεστινού. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κάποιος την προσπάθεια επικεφαλής συνδυασμών και δημοτικών συμβούλων με τις τοποθετήσεις τους  να προσδοκούν και να στοχεύουν στο να κερδίσουν «πόντους» σε αυτόν τον άτυπο προεκλογικό αγώνα ο οποίος ούτως η αλλιώς έχει ξεκινήσει και θα ενταθεί από το Φθινόπωρο. Αποδεχτά όλα αυτά, αρκεί βέβαια να μην πάει στην άκρη η παραγωγή έργου και η λήψη κρίσιμων αποφάσεων για να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας. Καταλαβαίνω, μέχρι ενός βαθμού, το άγχος κάποιων να παραμείνουν στο «παιχνίδι» ή να κερδίσουν καλύτερη θέση, αλλά αυτό δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να αποβαίνει σε βάρος της πόλης.

Προχθές χάθηκε η ευκαιρία να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και να μάθουμε επιτέλους, ποιος είναι ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα, τόσο για τον νέο σχεδιασμό που σχετίζεται με την αποκομιδή, όσο και για το Τεμπλόνι, αλλά και για την Λευκίμμη τι μέλλει γενέσθαι και κυρίως τι θα γίνει με την οριστική λύση που είναι η κατασκευή του εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, έργο που περνά μέσα από την επικαιροποίηση της μελέτης η οποία καθυστερεί. Δυστυχώς επικράτησε η ένταση και δόθηκε η ευκαιρία να διακοπή η συνεδρίαση, χωρίς να συζητηθούν όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα. Δέχομαι ότι υπάρχει αγανάκτηση και εκνευρισμός, αλλά κάποιες φορές αν δεν μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου χάνεις το δίκιο σου.

Κατά τα άλλα όπως παραδέχθηκε ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος, σχολιάζοντας την ανεξαρτητοποίηση του συμβούλου του και πρώην Αντιδημάρχου Γιώργου Ραιδεστινού, ήταν η δήλωση μιας αναμενόμενης  ανεξαρτητοποίησης, αλλά δεν την περίμενε σε αυτό τον χρόνο.  Καταλαβαίνω αν θέλετε ακόμα και τις προσωπικές στρατηγικές σε αυτό τον χώρο αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να μπαίνει πάντα πρώτο το συμφέρον του νησιού. Φαίνεται ότι η ΛΑ.Ε ψάχνεται από τώρα για το τι θα πράξει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές  του ερχόμενου Μαίου και τα στελέχη της σιγά, σιγά παίρνουν θέση στην «αφετηρία» της εκλογικής κούρσας. Μέχρι τότε το νησί «φωνάζει» για λύσεις στα οξυμένα προβλήματα και όλοι οι σημερινοί θεσμικοί παράγοντες θα κριθούν για το έργο τους. ΟΛΟΙ και πλειοψηφία και μειοψηφία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 12-08-2018.