Σημαντικές αλλαγές που έχουν στόχο να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας φέρνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», στο σχέδιο νόμου εισάγεται νέο σύστημα εξέτασης των αλλοδαπών που επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εξωθεσμικής παρέμβασης και να αποκτήσει η διαδικασία κοινά χαρακτηριστικά για όλους.

Με το νέο σύστημα θα πάψουν οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται σήμερα μεταξύ των αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε πολλές και δύσκολες ερωτήσεις και άλλες όπου οι ερωτήσεις είναι λίγες και εύκολες.

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών, όπως εξήγησε ο Πάνος Σκουρλέτης, είναι να μειωθεί ο χρόνος απόδοσης της ιθαγένειας, καθώς ενώ ο ισχύων νόμος προβλέπει αυτό να γίνεται μέσα σε ένα έτος από την υποβολή της αίτησης, στην πράξη η αναμονή είναι, κατά μέσο όρο, από δύο ως τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φτάνει τα έξι χρόνια.

Επίσης, αναμένεται να θεσπιστεί διάταξη που θα προβλέπει την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ύστερα από 12 έτη νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό αφορά περίπου 250.000 πρόσωπα, τα οποία δεν καλύπτονται από το είδος της άδειας παραμονής που κατέχουν για να υποβάλουν το αίτημα της ιθαγένειας.

Τι προβλέπει το νέο εξεταστικό σύστημα

Το νέο εξεταστικό σύστημα θα υποστηρίζεται από τράπεζα θεμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει 300 ερωτήσεις και απαντήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας. Οι ερωταπαντήσεις σύντομα θα αναρτηθούν σε σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για να ενημερωθούν οι υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε 30 ερωτήσεις και θα πρέπει να απαντήσουν σωστά στις 20. Η επιλογή των ερωτήσεων θα είναι τυχαία και θα γίνεται από ειδικό λογισμικό. Ειδικές ρυθμίσεις για πιο εύκολη απόκτηση ιθαγένειας θα ισχύσουν για τους Ρομά, για αλλοδαπούς άνω των 65 ετών και για ΑΜΕΑ.

Οσοι αποτυγχάνουν στις εξετάσεις διατηρούν το δικαίωμα να τις επαναλάβουν όσες φορές θέλουν, αρκεί να μεσολαβεί διάστημα ενός έτους ανάμεσα στις εξεταστικές διαδικασίες. «Οφείλουμε να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια» δήλωσε στο «Βήμα» ο γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης. «Δεν πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να έχουν σκιές για τη νέα τους πατρίδα».

Πηγή: in.gr