Σχεδόν 4 εβδομάδες ο Ολλανδός σπηλαιολόγος René van Vliet έκανε έρευνα για όλα τα σπήλαια στο νησί μας. Μαζί του και ο Αλέξανδρος Μελίδης, όπου αποτύπωσε μερικά από τα Σπηλαία μέσα από μοναδικές φωτογραφίες.

Και αν νομίζαμε ότι η Κέρκυρα έχει ελάχιστα σπηλαία, ο Σπηλαιολόγος René van Vliet έρχεται μας διαψεύσει, καθώς ο ίδιος ανακάλυψε περίπου 131 και σίγουρα υπάρχουν και άλλα.

Μιλώντας στο Corfutvnews για αυτή την μοναδική εμπειρία υποστήριξε ότι: «Η Κέρκυρα έχει περισσότερα σπήλαια από ότι θα περίμενε κανείς. Κατά την προετοιμασία της έρευνάς μου μέτρησα 62 σπήλαια, βάραθρα και κάβες. Κατά τη διάρκεια της εργασίας μου ανακάλυψα 131 σπήλαια αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα στη στεριά και στη θάλασσα».

Συνεχίζοντας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Corfutvnews πρόσθεσε ότι: «η επίσκεψη και η εξερεύνηση των σπηλαίων ήταν το τελευταίο βήμα της έρευνας μου η οποία αποτελείται από την μελέτη παλαιών ελληνικών βιβλίων και τις προηγούμενες επιστημονικές έρευνες σπηλαίων στην Κέρκυρα, την ανάλυση παλιών χαρτών της Κέρκυρας και, το πιο σημαντικό, τις συνομιλίες με τους χωρικούς. Ιδιαίτερα η παλαιότερη γενιά γνωρίζει πολλά σπήλαια από την παιδική ηλικία τους, τα ονόματα των σπηλαίων και τις ιστορίες τους. Πολλές από αυτές τις ιστορίες σχετίζονται με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και μυθιστορήματα και θρύλοι κάνουν ακόμα τον γύρο. Συχνά μια γάτα ή ένα σκυλί παίζει ρόλο σε αυτό.

Η εύρεση των σπηλαίων στην Κέρκυρα δεν είναι τόσο εύκολη. Συχνά έπρεπε να κόψω τη βλάστηση γύρω από τα σπήλαια. Αρκετά μεγάλα σπήλαια που είναι γνωστά από παλιά είναι κλειστά με έντονη βλάστηση πάνω από 50 χρόνια! Στις επόμενες μου έρευνες χρειάζομαι την  βοήθεια των επαγγελματιών έτσι ώστε να εξερευνήσω αυτά τα κρυμμένα σπήλαια.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας μου επισκέφτηκα σπήλαια με δωμάτια και αίθουσες γεμάτες σταλακτίτες και σταλαγμίτες χιλιάδων ετών. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες αναπτύσσονται απίστευτα αργά. Είναι περίπου ένα μισό εκατοστό στα 100 χρόνια. Σε 4 σπήλαια έχει βρεθεί ο Κερκυραϊκός Σπηλαιόγρυλος Corfu Cavecricket (Dolichopoda steriotisi). Στο παρελθόν το είδος αυτό είχε βρεθεί μόνο στην Κέρκυρα (Ιόνια Νησιά) στο σπήλαιο Ανθρωπόγραβα στην Κληματιά. Σε αρκετά σπήλαια ήταν νυχτερίδες, δυστυχώς όχι τόσες πολλές όσο οι χιλιάδες νυχτερίδες που βρέθηκαν στο σπήλαιο στον Σπαρτύλα κατά την έρευνα το 1926.

Δυστυχώς σε πολλά σπήλαια τα σκουπίδια έχουν βρεθεί στα κεντρικά δωμάτια, μάλιστα ανακάλυψα ότι το σπήλαιο του Τεμπλονίου με όμορφους σταλαγμίτες έχει κλείσει για πάντα από σκουπίδια και πέτρες. Αυτό είναι ο μεγαλύτερο εφιάλτη για έναν σπηλαιολόγο!

Κατά τη διάρκεια της εργασίας μου τα ανοίγματα των σπηλαίων έχουν καθαριστεί από βλάστηση και έχουν απομακρυνθεί τα εμποδιζόμενα σκουπίδια. Είναι πολύ σημαντικό να μην απορρίπτονται τα σκουπίδια μέσα ή γύρω από τα σπήλαια, όπως για παράδειγμα κοντά στο σπήλαιο του Αγίου Αθανασίου. Αυτό πρόκειται να  επηρεάζει το περιβάλλον σε πολλές χιλιάδες χρόνια!

Πολλοί Κερκυραίοι με βοήθησαν να κάνω έρευνα με την παροχή χρήσιμων πληροφοριών. Μερικές φορές μόνο με ένα όνομα ή μια ενδιαφέρουσα ιστορία, αλλά και με την παροχή ακριβών τοποθεσιών. Με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας η έρευνά μου έγινε επιτυχημένη. Είμαι πολύ ευγνώμων για τον ενθουσιασμό και τη βοήθεια που είχα από πολλούς Κερκυραίους!

Πριν από την έρευνά μου συνάντησα τον φωτογράφο Αλέξανδρο Μελίδη. Μαζί επισκεπτόμαστε πολλά σπήλαια. Ο Αλέξανδρος έχει χάρισμα να φωτογραφίζει ένα σπήλαιο και της γύρω περιοχής στην πιστή απόδοση. Ο Αλέξανδρος έχει ένα μάτι για κάθε λεπτομέρεια. Ήταν προνόμιο μου να συνεργαζόμουν μαζί του και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερες εξερευνήσεις στο κοντινό μέλλον και την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε σχετικά  με τα σπήλαια στην Κέρκυρα.

Χωρίς τα μαθήματα σπηλαιολογίας και χωρίς τα σπηλαιολογικά υλικά η σπηλαιολογία μπορεί να είναι επικίνδυνη.  ‘Ενα μικρό ανθρώπινο λάθος μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο ατύχημα. Για το λόγο αυτό δεν θα δημοσιευθούν ακριβείς τοποθεσίες πιθανών επικίνδυνων σπηλαίων. Κατόπιν αιτήματος επισκέψεις με οδηγό είναι δυνατές».

Τελος θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν. Οκ πως είπε : «Η έρευνά μου πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των: Ιωάννη Λουκά, Γιαννή Γαστεράτο, Αγγελική Σγούρου, Σπύρου Σγούρου και Γιάννη, Ιάκωβου Βασιλάκη και Τίνα Πάγκαλη, Γεώργιος Σαλβάνος, Σπύρος Σουέρεφ, Μαρια Νικολούζου και Μάρκο Ντάουφχαους, Μπομπ Γίλες, Πέτρος Καψοκαβάδης, Ξένια Τσενεμπή, Σπύρος Xονδρογιάννης, Παύλος Φλώρινα, Πάνος Χοντρογιάννης, Γεώργος Σούκερας, Γεωργία και Σπύρος, Φόννη, Αλέκο Δαμασκινός, Χρήστος Σιμάτης, Mariliza Paolinelli και Νίκος, Κώστας Σπίνουλας και πολλά άλλα άτομα».

*Τα αποτελέσματα της έρευνάς , συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών, βίντεο και πληροφοριών, θα δημοσιευθούν την 1η Οκτωβρίου 2018 στο www.speleocorfu.com.

Επίσης όποιος έχει πληροφορίες σχετικά με τα σπήλαια στην Κέρκυρα μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στο Facebook: René van Vliet αλλά και email: [email protected].

Δείτε φωτο-ρεπορτάζ από σπήλαια της Κέρκυρας όπως δημοσιεύθηκαν στο Corfutvnews εδώ και εδώ.