Σε συμφωνία για την καθολική άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων δανειοληπτών επιθυμούν να υποβάλουν ή έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για ένταξη στο νόμο Κατσέλη κατέληξαν κυβέρνηση και θεσμοί.

Η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα θεσμοθετηθεί τόσο για τις νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν από εδώ και στο εξής όσο και για αυτές που έχουν υποβληθεί και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει με τους εξής τρόπους:

Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι σήμερα θα πρέπει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δέχονται να αρθεί το τραπεζικό τους απόρρητο. Σε περίπτωση που δεν προσκομίσουν την υπεύθυνη δήλωση η αίτησή τους δεν θα εκδικαστεί.
Όσοι υποβάλουν αίτηση εφεξής θα πρέπει να συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου. Σε περίπτωση που δεν συναινέσουν, η αίτησή τους δεν θα παραλαμβάνεται από το δικαστήριο και άρα ο φάκελος θα θεωρείται ημιτελής και η αίτηση προστασίας δεν θα εκδικάζεται. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου ισχύσει σήμερα μόνο για όσους κάνουν αίτηση ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Οι δανειολήπτες που έχουν πάρει δικάσιμο θα έχουν εύλογο χρονικό περιθώριο στην διάθεση τους προκειμένου να αποφασίσουν, αν θα δώσουν το ok να αρθεί το τραπεζικό τους απόρρητο. Αν δεν το επιτρέψουν τότε αυτομάτως βγαίνουν από το νόμο.

Η άρση του τραπεζικού απορρήτου εκτιμάται ότι θα περιορίσει στο ελάχιστο τον αριθμό των στρατηγικά κακοπληρωτών που αν και διαθέτουν καταθέσεις και ακίνητα χρησιμοποίησαν το νόμο για να μην πληρώνουν τα δάνεια τους.
Προς παράταση και η ισχύς του Νόμου Κατσέλη

Αν και οι δανειστές ζήτησαν από τους Ελληνες αξιωματούχους ακριβή ημερομηνία λήξης του νόμου Κατσέλη, η ελληνική πλευρά υποστήριξε πως οι συνθήκες της πραγματικής οικονομίας δεν είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την λήξη του.

Έτσι βρέθηκε η χρυσή τομή και συμφωνήθηκε να παραταθεί η ισχύς του νόμου Κατσέλη, μέχρι να βελτιωθούν οι δείκτες ανεργίας και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

Στις 120 δόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού θα περιλαμβάνονται και οι οφειλές του 2017 και αφορούν κυρίως χρέη προς τις ΔΟΥ, απόφαση που θα δώσει «ανάσα» σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.