Το θέμα του δικαιώματος της ψήφου στους Ελληνες της Ομογένειας θέτει για ακόμα μια φορά επιτακτικά και από την Κέρκυρα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του «Corfutv» Διονύσιο Μάμαλο, για τον «Εθνικό Κήρυκα».

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε την Κυριακή στην Κέρκυρα, προκειμένου να χαιρετίσει την ημερίδα – συνέδριο που διοργανώνει η ΝΔ στο νησί, με τίτλο «Ιόνιες Μέρες Ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση με τον κ. Μάμαλο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ΝΔ έχει καταθέσει από τον περασμένο Οκτώβριο σχετική πρόταση νόμου, ενώ δεσμεύτηκε ότι η αλλαγή της υφιστάμενης παραμέτρου θα αποτελέσει άμεση προτεραιότητα της δικής του κυβέρνησης.

Ερ.: Πριν από δύο περίπου χρόνια καταθέσατε πρόταση για να γίνει πράξη πια το δικαίωμα των Ελλήνων της διασποράς να ψηφίζουν, πρόταση την οποία επαναφέρατε. Γιατί αρνείται η Κυβέρνηση;

Κ.Μ.: Κοιτάξτε, εγώ έχω δώσει διαχρονικό αγώνα για να δοθεί η δυνατότητα στους Ελληνες που κατοικούν εκτός Ελλάδας να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Είναι αδιανόητο οι πιο πολλές χώρες του κόσμου και χώρες με πολύ χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης σε σχέση με την Ελλάδα να προσφέρουν αυτή δυνατότητα στους πολίτες οι οποίοι κατοικούν εκτός των συνόρων τους και στην Ελλάδα να μην έχουμε κατακτήσει ακόμα αυτή την αναφαίρετη διευκόλυνση. Γιατί, δεν πρόκειται περί δικαιώματος, το δικαίωμα στην συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία το έχει ο οποιοσδήποτε που είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο.

Πράγματι, είχαμε καταθέσει αυτή την πρόταση εμπεριστατωμένα πριν από δύο χρόνια.  Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε καν να την συζητήσει και την επαναφέραμε και τώρα με αφορμή την συζήτηση όπου έχει ξεκινήσει για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών.

Επιμένουμε πολύ σε αυτή την πρόταση και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους και ελπίζω ο κύριος Τσίπρας να κάνει πράξη αυτό το οποίο δήλωσε στη Βουλή και να φέρει ταυτόχρονα μία πρόταση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους Ελληνες που κατοικούν εκτός Ελλάδος να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους. Και ταυτόχρονα θα αφορά και την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι είμαι καχύποπτος για τις πραγματικές προθέσεις του κυρίου Τσίπρα διότι αν ήθελε θα το είχε ήδη κάνει…. αλλά εν προκειμένου θα του δώσω το δικαίωμα να είναι συνεπής με αυτά τα οποία είπε.

Εμείς έχουμε προκαλέσει μία προ ημερησίας συζήτηση για το ζήτημα αυτό, πιστεύω ότι θα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους συμπατριώτες μας που κατοικούν εκτός Ελλάδας και θα διεξαχθεί στη Βουλή μέσα στον επόμενο μήνα. Θα είναι μια ευκαιρία για τον κύριο Τσίπρα να δεσμευτεί συγκεκριμένα στο πώς και στο πότε θα δρομολογήσει αυτή τη μεγάλη τομή -εννοείται ότι θα πρέπει να γίνει πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ερ.: Να μείνω λίγο σε αυτό το θέμα και να σας ζητήσω να εξειδικεύσετε την πρόταση σας, στο μέτρο του δυνατού.  Θα μπορούν να ψηφίζουν και οι ομογενείς δεύτερης γενιάς; Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν για να κατοχυρώνεται σε κάποιον το δικαίωμα της ψήφου;

Κ.Μ.:  Οποιος έχει το δικαίωμα της ψήφου σήμερα, δηλαδή είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο, θα μπορεί να ψηφίζει στο μόνιμο τόπο διαμονής του. Θα κλείνουν οι εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικό κάποιους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές και όποιος είναι εγγεγραμμένος θα ψηφίζει στα κατά τόπους προξενεία ή στην κατά τόπους πρεσβεία το ψηφοδέλτιο επικρατείας, το τονίζω αυτό, του κόμματος το οποίο θα επιλέξει. Είναι ένα αρκετά απλό και πολύ εύκολα εφαρμόσιμο σύστημα στο οποίο δεν έχει ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες και εκτιμώ ότι εντός τριμήνου από τη στιγμή που θα ψηφιστεί θα μπορεί και να υλοποιηθεί.

Ερ.: Η Ομογένεια είναι μια δύναμη του Ελληνισμού, η οποία έχω την αίσθηση ότι δεν έχει αξιοποιηθεί αρκούντως από την Ελληνική πολιτεία. Το ερώτημα που θέτω είναι το πως θα μπορούσε αυτή η δύναμη να αξιοποιηθεί, υπάρχουν προτάσεις.

Κ.Μ.:  Υπάρχουν πολλές προτάσεις και μιλάτε σε έναν άνθρωπο ο όποιος έχει ζήσει στην Αμερική για επτά χρόνια, έχει πολύ στενές σχέσεις με την Ομογένεια και γνωρίζει τον μεγάλο αναξιοποίητο πλούτο των Ελλήνων οι οποίοι κατοικούν εκτός Ελλάδος την αγάπη τους για την πατρίδα, τη διάθεσή τους να συμμετέχουν και να συνδράμουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια συμπόρευσης για να βγει η χώρα μας από την κρίση την οποία διανύει εδώ και οχτώ χρόνια . Κοιτάξτε, πολλές άλλες χώρες έχουνε καταφέρει να διοργανώσουν την διασπορά τους με πολύ αποτελεσματικό τρόπο και αυτό θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς.

Το δικαίωμα ψήφου είναι το πρώτο αλλά όχι το μόνο βήμα για να μπορέσουμε να εμπλέξουμε περισσότερο τους Ελληνες που κατοικούν Εκτός Ελλάδος με τα πολιτικά τεκταινόμενα στην πατρίδα μας. Υπάρχουν, όμως, πολλές άλλες πρακτικές διευκολύνσεις όπως τον τρόπο με τον οποίο τα προξενεία μας θα πρέπει να προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται με μία απίστευτη γραφειοκρατία.

Μεθαύριο θα μπουν να το κάνουν και από τον υπολογιστή τους στο ηλεκτρονικό κράτος το οποίο φαντάζομαι πως οι Ελληνες του εξωτερικού θα μπορούν να επενδύσουν με μεγαλύτερη ευκολία στην πατρίδα μας, είτε μιλάμε για μεγάλες επενδύσεις είτε μιλάμε για μικρές επενδύσεις. Και, βέβαια, πως θα επιστρέψει στην πατρίδα αυτό το πολύ μεγάλο νέο ανθρώπινο δυναμικό, οι 400.000 Ελληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Και απάντηση υπάρχει γι’ αυτό: πολλές νέες καλές δουλειές οι οποίες μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από το μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο έχει δρομολογήσει Νέα Δημοκρατία.

Ερ.: Και κάτι τελευταίο για την Ομογένεια, ένα από τα αντικειμενικά κριτήρια που ορίζουν και αναδεικνύουν την ταυτότητα ενός έθνους είναι η γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα χρόνια της κρίσης, με ευθύνη της Ελληνικής πολιτείας έχει υποχωρήσει το ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των παιδιών των ομογενών. Ποια είναι η άποψη σας;

Κ.Μ.: Εχετε απόλυτο δίκιο ειδικά όταν μιλάμε για ομογενείς δεύτερης ή τρίτης γενιάς η διατήρηση της γλώσσας αποτελεί την πιο ουσιαστική παρέμβαση την οποία μπορούμε να κάνουμε για να κρατηθεί ζωντανή η σχέση των Ελλήνων της διασποράς με την μητέρα πατρίδα. Γλώσσα, παράδοση, θρησκεία.

Ο ρόλος της εκκλησίας είναι εξαιρετικά σημαντικός σε αυτή την προσπάθεια και θα δώσω πολύ μεγάλη έμφαση στην υποστήριξης της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, ειδικά για παιδιά ομογενών τα οποία έκ των πραγμάτων μεγαλώνουν μέσα σε ένα άλλο γλωσσικό περιβάλλον.

Θέλω να δώσω ειδικά στα νέα παιδιά τη δυνατότητα να μάθουν την γλώσσα και τη δυνατότατα να ταξιδεύουν στην Ελλάδα, να περνούν τα καλοκαίρια τους εδώ πέρα, να έρχονται σε επαφή με συγγενείς, να αγαπήσουν τον τόπο τους και να καταλάβουν ότι οι ρίζες τους, όσο κι αν κατοικούν σε κάποια άλλη χώρα, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ένα μεγάλο χωνευτήρι, κοινωνικό και εθνικό.

Αλλά, ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά των ομογενών να κρατάνε τις επαφές τους με την Ελλάδα. Και αυτό περνάει μέσα από την καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας άρα έχω φιλόδοξα σχέδια σ’ αυτή την κατεύθυνση και θα χρειαστούμε την βοήθεια και της Ομογένειας, θα χρειαστούμε την βοήθεια και της Εκκλησίας. Και θα τα καταφέρουμε!