Και το 2020 δυστυχώς πρώτο θέμα της τοπικής ειδησεογραφίας παραμένει το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων, παρά τα όσα έχουν λεχθεί κατά καιρούς, τις υποσχέσεις για λύση του προβλήματος, τις συσκέψεις, τα ταξίδια και τις κόντρα συσκέψεις, όλα τα χρονοδιαγράμματα και οι οδικοί χάρτες έχουν «καταρρεύσει». Όπως «καταρρέει» το οδικό δίκτυο, όπως «καταρρέει» το κυκλοφοριακό, όπως καταρρέει η ελπίδα ότι θα πει τάξη στην παλιά πόλης την προστατευόμενη από την Ουνέσκο, όπως τελικά καταρρέει το Αχίλλειο και όπως λίγο πολύ «καταρρέουν» σε εισαγωγικά και καταρρέουν, εκτός εισαγωγικών τα πάντα δίπλα μας.

Απαισιόδοξος; Βλέπω το ποτήρι μισοάδειο; Όχι απλά ρεαλιστής και πραγματιστής και χωρίς πρόθεση να κοροϊδέψω τον εαυτό μου και τους συμπολίτες μου. Και καλά, μπορεί να ρωτήσει κάποιος, όλα αυτά συμβαίνουν τους τελευταίους 4 μήνες όταν και ανέλαβαν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές Α’ και Β’ βαθμού την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου;  Όχι βέβαια όλα αυτά έρχονται από το παρελθόν, από βάθος χρόνους, απλά μέχρι τώρα δεν διακρίνω τη διάθεση να αλλάξει ρότα το «καραβάκι». Και γιατί το λέω; Φέρνω για παράδειγμα τη διαχείριση του προβλήματος των απορριμμάτων τους τελευταίους μήνες.

Να αρχίσουμε από τις 30 Οκτωβρίου, όταν πραγματοποιήθηκε η περιβόητη σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αποφασίστηκε η μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη. Ποιο ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την μεταφορά των απορριμμάτων; Τέλος του 2019 αρχές Ιανουαρίου, είχε πει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος και είχε επαναλάβει πολλάκις η Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κι Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου.

Πόσες έχει ο μήνας σήμερα Κυριακή; 26 Ιανουαρίου και ακόμα δεν γνωρίζει κανείς που βρίσκεται αυτή η υπόθεση, ενώ έχουμε αρχίσει να μετράμε αντίστροφα για το Πάσχα και την καλοκαιρινή περίοδο. Ή μάλλον γνωρίζουμε που βρίσκεται αυτή η υπόθεση; Στο άγνωστο.

Τι έχουμε δει να παίζεται στις «οθόνες» μας μετά τις 30 Οκτωβρίου; Ασυνεννοησία των Δημάρχων, αδυναμία συνεργασίας, αντιπαραθέσεις, αποχωρήσεις από τα Διοικητικά Συμβούλια του ΦΟΔΣΑ και γενικώς να επιβεβαιώνονται όσοι ισχυριζόμασταν ότι η υπόθεση της μεταφοράς των απορριμμάτων από την Κέρκυρα στην Κοζάνη δεν είναι μια απλή υπόθεση και χρειάζεται χαμηλούς τόνους και πολύ δουλειά. Και κυρίως όχι πανηγυρισμούς και … σέλφι.

Δεν εισακουστήκαμε και επιβεβαιωθήκαμε όχι μόνο από το ότι έπεσαν έξω τα χρονοδιαγράμματα, κάτι που μπορεί να συμβεί, αλλά από δύο πολύ σημαντικά γεγονότα, που αποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζουμε αυτή την σοβαρή υπόθεση με… ελαφρότητα. Το πρώτο, ότι η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων στην οποία αποστείλαμε το αίτημα για να προχωρήσουμε σε απευθείας ανάθεση 1.300.000 συν Φ.Π.Α., δηλαδή κοντά στο 1.7, μας επέστρεψε το αίτημα ζητώντας καλύτερη τεκμηρίωση του κατεπείγοντος. Και δεύτερο γεγονός, το έγγραφο «φωτιά» του Συνηγόρου του Πολίτη, που θέτει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την διαδικασία και της μεταφοράς και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ερωτήματα που πολλάκις έχουμε θέσει χωρίς να πάρουμε απαντήσεις.

Σταματώ εδώ ελπίζοντας επιτέλους να σταθούν οι αρμόδιοι στο ύψος των περιστάσεων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 26-01-2020.