Υπάρχει στην φύση ένα λαχανικό, το οποίο, ενώ περιέχει στην σύνθεση του, όλα εκείνα τα ευεργετικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την προώθηση ενός υγιούς οργανισμού, συνεχίζει να παραμένει άγνωστο για πολλούς από εμάς. 

Αναφερόμαστε στο νεροκάρδαμο, ένα υπέροχο θρεπτικό βότανο, που για χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως παραδοσιακό φάρμακο σε πολλές ασθένειες.

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που το εντόπισε. Αφού μελέτησε την φυτοχημική δομή και εκτίμησε τις πολύτιμες ιδιότητες του, το χρησιμοποίησε ως φυσικό διεγερτικό και αποχρεμπτικό, και το εφάρμοσε στην αποτοξίνωση του αίματος από τα βαρέα μέταλλα.

Τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1800, το νεροκάρδαμο ήταν το βασικό συστατικό στην διατροφή των κατοίκων της Μεγάλης Βρετανίας. Αρχικά το πρόσθεταν στα σάντουιτς, ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι ήταν πάρα πολύ φτωχοί, δεν μπορούσαν να αγοράσουν ψωμί και έτσι κατανάλωναν μόνο νεροκάρδαμο, γνωστό και ως «ψωμί των φτωχών». Γύρω στο 1808, αρχίζει να γίνεται ευρέως γνωστή η θρεπτική αξία του βοτάνου, γεγονός που εκτοξεύει την δημοτικότητα του στα ύψη, με αποτέλεσμα να καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς, πενήντα χρόνια μετά, ο αποκλεισμός ορισμένων σιδηροδρομικών γραμμών θα δυσκολέψει τις εξαγωγές, οδηγώντας την πλειοψηφία των εμπόρων να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες τους και κατ’ επέκταση το νεροκάρδαμο να επιστρέψει στα αζήτητα. Βεβαίως, το φυτό δεν έχασε ποτέ την διατροφική του αξία. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία, πλέον, επιλέγει την υγιεινή διατροφή το νεροκάρδαμο αρχίζει δειλά δειλά να κερδίζει και πάλι, το χαμένο έδαφος και να χρησιμοποιείται τόσο για ιατρικούς όσο και για γαστρονομικούς σκοπούς.

Διατροφική αξία

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο νεροκάρδαμο, περιέχει περίπου:

  • 4 θερμίδες
  • 0.4 γρ. υδατάνθρακες
  • 1 γρ. πρωτεΐνες
  • 0.2 γρ. φυτικές ίνες
  • 2 γρ. Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  • Μαγγάνιο: 4% ΠΠΑ
  • Βιταμίνη Κ: 100% ΠΠΑ
  • Βιταμίνη C: 24% ΠΠΑ
  • Βιταμίνη Α: 22% ΠΠΑ

Άλλες θρεπτικές ουσίες

  • Βιταμίνη Β6
  • Βιταμίνη Β12
  • Σίδηρο
  • Μαγνήσιο
  • Ασβέστιο
  • Φώσφορο

Οφέλη

Τα πιο σημαντικά οφέλη του νεροκάρδαμου είναι τα εξής:

Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου

Ως ένα πράσινο και φυλλώδες λαχανικό, πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στοιχεία διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Σύμφωνα με μελέτες, το ισοθειοκυανικό αλλύλιο που βρίσκεται στο νεροκάρδαμο, καθώς και σε όλα τα φυτά της συνονεροκάρδαμο-το-εκκολαπτόμενο-superfoodμοταξίας των Σταυρανθών, αποδείχθηκε ότι έχει αντικαρκινογόνο δράση. Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο φυτό, αφού μαγειρευτεί αναδίδει ενώσεις, που παρέχουν αντικαρκινογόνα οφέλη, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου.

Πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων

Γνωρίζουμε ότι τα Ω-3 λιπαρα οξέα, βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα ψάρια. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα λαχανικά, τα οποία μπορεί να είναι και αυτά μια πολύ καλή πηγή, αυτών των συστατικών. Εκτός από τις βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα, τα φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, το νεροκάρδαμο περιέχει υψηλή ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (Ωμέγα-3), γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή για τους χορτοφάγους.

Γερά δόντια και οστά

Όπως είναι ευρέως γνωστό, το ασβέστιο βοηθά στην πρόληψη τόσο της οστεοπόρωσης, όσο και της οστεοπενίας (σταδιακή απώλεια οστικής πυκνότητας). Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την πεποίθηση, ότι το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός μας το λαμβάνει μόνο από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Σήμερα, αυτού του είδους τα στερεότυπα έχουν αποκαθηλωθεί, διότι όπως έχει αποδειχθεί, η ποσότητα ασβεστίου που υπάρχει στο νεροκάρδαμο, σε συνδυασμό με την βιταμίνη Κ συντελεί στην πρόληψη αυτών των ασθενειών, παρέχοντας στον άνθρωπο τις κατάλληλες συνθήκες για υγιή δόντια και γερά οστά.

Υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που απαντώνται στα πράσινα λαχανικά επιδρούν ιδιαίτερα ευεργετικά στην υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι όλοι όσοι έχουν ενσωματώσει στην καθημερινή τους διατροφή, αυτού του τύπου τα λαχανικά, όπως είναι το νεροκάρδαμο, τα καρότα και το κινέζικο λάχανο, έχουν λαμπερά και όμορφα  μαλλιά, νύχια και επιδερμίδα. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό, διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ενυδάτωση του δέρματος, προωθώντας ένα αλκαλικό pH, το οποίο βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο είναι ορισμένα συστατικά τα οποία μειώνουν την αρτηριακή πίεση, καθώς έχουν την ιδιότητα να αποβάλλουν το νάτριο και να διευκολύνουν την διόγκωση των αρτηριών. Το νεροκάρδαμο, λοιπόν, είναι μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο και χρήσιμα μέταλλα, που συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το νεροκάρδμαμο περιέχει αντιικά και αντιβακτηριακά συστατικά που έχουν την δυνατότητα να μειώνουν την φλεγμονή.  Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το εκχύλισμα νεροκάρδαμου, το οποίο περιέχει β-καροτίνη, ασκορβικό οξύ, βιταμίνες, ασβέστιο, αμινοξέα και άλλες θρεπτικές ενώσεις επιδρά ευεργετικά, τόσο στην μείωση των διογκωμένων αναπνευστικών διόδων, όσο και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας και της γρίπης.

Περισσότερα οφέλη για το νεροκάρδαμο

Εκτός από τα οφέλη που αναπτύξαμε παραπάνω, το νεροκάρδαμο προσφέρει επίσης:

  • Βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα
  • Ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας
  • Ενεργεί ως αντικαταθλιπτικό
  • Αποτροπή της εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Έχει σημαντική συμβολή στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του σε φολικό οξύ.
  • Πρόληψη της αλλοίωσης των γνωστικών λειτουργιών
  • Προώθηση της υγείας του εγκεφάλου
  • Μείωση της οξειδωτικής βλάβης στα ερυθρά αιμοσφαίρια
  • Βελτίωση της υγείας των ματιών

Επιλογή και αποθήκευση

Το προμηθεύεστε από τα σούπερ μάρκετ ή καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Το νεροκάρδαμο καταναλώνεται κατά κύριο λόγο, φρέσκο και μπορεί να προστεθεί ως ενισχυτικό θρεπτικών συστατικών και γεύσης, καθώς η χαρακτηριστική πικάντικη γεύση των φύλλων του και η υψηλή περιεκτικότητα του σε πολύτιμες ουσίες, το καθιστούν ως μια εξαιρετική επιλογή για την παρασκευή ζυμαρικών, σφολιάτας, σαλατών, ροφημάτων και  smoothies. Επιλέξτε, νεροκάρδαμο που τα φύλλα του έχουν ζωντάνια και βαθύ πράσινο χρώμα. Διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μόνο μέρες. Για τον λόγο αυτό, σας συστήνουμε την άμεση κατανάλωση του.

Παρενέργειες – Αντενδείξεις

  • Το νεροκάρδαμο θεωρείται ασφαλές, ωστόσο, η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται άμεσα, διαφορετικά ενδέχεται να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή προβλήματα στα νεφρά.
  • Η χορήγηση νεροκάρδαμου σε παιδιά, θεωρείται μη ασφαλής, ιδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 4 ετών.
  • Δεν συνιστάται να καταναλώνεται από όσους υποφέρουν από έλκος στομάχου ή εντέρου.
  • Οι έγκυες και οι θηλάζουσες πριν χρησιμοποιήσουν νεροκάρδαμο, θα πρέπει πάντοτε να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

Πηγή: https://www.votanonkipos.gr/