Δύσκολα η στήλη αυτή θα μπορούσε να επιλέξει για σχολιασμό ένα πιο ευχάριστο θέμα στο νέο της ξεκίνημα, μετά από έξι (6) μήνες αναγκαστικής απουσίας, από αυτό που θα ασχοληθεί σήμερα: Την απόφαση για την επανέναρξη των εργασιών στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου στο Σημείο Μηδέν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου του 2021, η οποία ελήφθη την Πέμπτη στην Αρχιεπισκοπή.

Το θέμα του Αγίου Νικολάου, όπως είναι γνωστό σε κάθε γωνιά της Γης όπου ζει Ελληνισμός, αποτέλεσε ένα δυσάρεστο σημείο αναφοράς για την Ομογένεια των ΗΠΑ.
Είναι, λοιπόν, λογικό από αυτή και από κάθε άλλη σκοπιά να τραβήξει το άμεσο ενδιαφέρον του νέου Αρχιεπισκόπου.
Ασφαλώς αυτό δεν αποτελεί το μόνο σημαντικό θέμα που ο κ. Ελπιδοφόρος καλείται να αντιμετωπίσει. Υπάρχουν, δυστυχώς, πολλές ανοιχτές πληγές.
Μια μία, όμως, πρέπει να παίρνει τον δρόμο της.
Η απόφαση που ελήφθη για την επανέναρξη και την περάτωση των εργασιών στον Αγιο Νικόλαο είναι σημαντική. Και ο χαρακτηρισμός αυτός υποστηρίζεται από μια σειρά από γεγονότα:
Πρώτον, υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η σύσκεψη για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού συνήλθε στην Αρχιεπισκοπή υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου.
Δεύτερον, έγινε με τη συμμετοχή του κυβερνήτη της Πολιτείας, που έχει την γενική ευθύνη για την περιοχή του Σημείου Μηδέν, και του προέδρου της Λιμενικής Αρχής (Port Authority) που έχει την άμεση ευθύνη της περιοχής εκείνης και που διορίζεται από τον κυβερνήτη.
Και, τρίτον, είναι σημαντική γιατί σε αυτήν συμμετείχε επίσης μια ομάδα από διακεκριμένους ομογενείς από όλη την χώρα, που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου οργανισμού <Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου>, που θα έχει την ευθύνη της χρηματοδότησης και της κατασκευής του έργου.
Υπενθυμίζουμε ότι ο οργανισμός αυτός δημιουργήθηκε επί Αρχιεπισκοπίας Δημητρίου και είναι κάτι ανάλογο με τις αλλαγές στον οργανισμό Leadership 100 που έγιναν επί εποχής του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα.
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, που θα απαρτίζεται από 13 μέλη, θα είναι ο Ντένις Μέχιελ (Dennis Mehiel), αντιπρόεδρος ο Μιχάλης Ψαρός (Michael Psaros) και μέλη με την σειρά που αναφέρονται στην Αρχιεπισκοπή οι: Μαρία Αλγουιν (Maria Allwin), Τζον Κάλαμος (John Calamos), Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatidis), Χρύσα Δέμου (Chrysa Demos) Τζον Τζόρτζες (John Georges), Τζορτζ Μάρκους (George Marcus), Τζορτζ Μιχάλτσες (George Mihaltses), Τζον Παγιάβλας (John Payiavlas), Ντιν Σπανός (Dean Spanos), Τζορτζ Σταμπουλίδης (George Stamboulidis) και ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος (Rev. Father Alexander Karloutsos), πνευματικός σύμβουλος των <Φίλων του Αγίου Νικολάου>.
Όπως θα παρατηρήσετε στα ονόματα προστέθηκαν και νέα. Έγινε δηλαδή μια ανανέωση με νεότερους ομογενείς, ενώ υπάρχουν και δύο (2) γυναίκες.
Επίσης, είναι σημαντικό ότι στην σύσκεψη υπήρχε ένας συνδυασμός της πολιτικής αρχής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης -η οποία στο παρελθόν είχε απειλήσει να μας πάρει τον χώρο, αφού είχε σταματήσει το έργο- και μερικοί από τους πιο σημαντικούς ηγέτες της Ομογένειας, που σε συνδυασμό με την ηγετική παρουσία του νέου Αρχιεπισκόπου προσφέρουν κάθε υπόσχεση και ελπίδα ότι το έργο αυτό, από τα πιο φιλόδοξα στην Ιστορία της Ομογένειας, θα τελειώσει στην ώρα του και με πλήρη διαφάνεια.

Αντώνης Η. Διαματάρης
Δημοσιογράφος Εθνικού Κήρυκα