Είναι γνωστό σε όλους ότι το φημισμένο Κερκυραϊκό Πάσχα, είναι ξακουστό στα πέρατα του κόσμου και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες για να βιώσουν τα μοναδικά κερκυραϊκά πασχαλινά έθιμα σε συνδυασμό με την εξαίσια βενετσιάνικη, κυρίως, αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης. Ένας συνδυασμός μοναδικός, κατάνυξης, πολιτισμικής παράδοσης, χρωμάτων και ήχων που κερδίζουν τις καρδιές του κάθε επισκέπτη.

Δυστυχώς όμως το μοναδικό Κερκυραϊκό Πάσχα, κινδυνεύει, για να μην πω ότι απειλείται από έναν «εχθρό» τον οποίο οφείλουν οι αρμόδιοι να τον «εξαφανίσουν» να τον απαλείψουν, μιας δια παντός. Είναι η εμπορευματοποίηση. Δυστυχώς υπάρχουν φαινόμενα που απειλούν να μετατρέψουν το Πάσχα και να αλλοιώσουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών, μετατρέποντας το σε … πανηγυράκι. Πολύχρωμα κιτς μπαλόνια, την ώρα που περνούν την μεγάλη Παρασκευή  οι επιτάφιοι, μικροπωλητές με το μαλλί της γιαγιάς, αλλά και εδώδιμα αποικιακά  και βέβαια μπροστά από τους Επιταφίους, να περνούν σαν μικρά ufo δίσκοι με ποικιλίες και μπύρες. Ντροπή. Α, και να μην ξεχάσω κάποιες φορές όχι πριν ή μετά τον Επιτάφιο, αλλά κατά την διάρκεια της περιφοράς του από μερικά κλαμπ να μπερδεύεται ο ήχος της ροκ μουσικής με το Adagio και το Calde Lacrime.

Και κάτι ακόμα που πέρσι ευτυχώς αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό, οι ατέλειωτη πομπή του Επιταφίου της Μητροπόλεως το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Όλοι γνωρίζουμε ότι αν ήταν δυνατόν, όλη η πόλη ή η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης μας, εκείνο το βράδυ θα ήθελε να συνοδεύσει και να συμμετάσχει στη πομπή τον Επιτάφιο της Μητροπόλεως, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, δυστυχώς. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία για να μην κουραστεί ο κόσμος που παρακολουθεί και να μην κουραστούν και οι συμμετέχοντες. Και κυρίως να μην αλλοιωθεί το πνεύμα των ημερών.

Κατά τα άλλα θα πρέπει ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα Κυριακή των Βαΐων να αντιμετωπιστεί το παραεμπόριο γιατί δυστυχώς τα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά, διόλου θα έλεγα, αφού είδαμε να μετατρέπεται σε «αποθήκη» εδώδιμων αποικιακών το άλσος της Γαρίτσας, αλλά και ο χώρος μπροστά από την Ιόνιο Ακαδημία.

Και τέλος να προσεχθεί το κυκλοφοριακό. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια με τα μέτρα που λαμβάνονται έχει υπάρξει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, απλά φέτος λόγω των παρατεταμένων εργασιών στα κουρτελάτσα της Γαρίτσας, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος και τον επισημαίνω.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 21-04-2019.