Θα παρακάμψουμε το «χαλαρά ειρωνικό», ύφος της απάντησης του Διοικητή του Νοσοκομείου του νησιού μας, για να σταθούμε στην ουσία της συζήτησης σχετικά με το πρόβλημα που ανέκυψε για τις χημειοθεραπείες και για την γενικότερη λειτουργία του τμήματος.

Ως δημοσιογράφοι, ουδέποτε επιχειρήσαμε να υποκαταστήσουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές ή όσους εργάζονται στο δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού μας, ούτε ποτέ ισχυριστήκαμε ότι είμαστε οι αποκλειστικοί γνώστες των προβλημάτων και των ζητημάτων του νοσοκομείου μας.

Δεν είναι αυτή η δουλειά μας, η δουλειά μας είναι να αναδεικνύουμε, να καταγράφουμε και να προβάλλουμε όσα θέματα, ζητήματα και προβλήματα αφορούν την λειτουργία του δευτεροβάθμιου νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού μας. Στο πλαίσιο αυτό θα επιθυμούσαμε, η εκάστοτε διοίκηση, οποτεδήποτε αναφύεται ζήτημα να απαντά ή να ενημερώνει τα Μ.Μ.Ε και μέσω αυτών, τον κερκυραϊκό λαό, επί της ουσίας. Δηλαδή, «στις 10 Απριλίου του 2018», όπως αναγράφει στην απάντηση του ο Διοικητής, «το Νοσοκομείο της Κέρκυρας απέστειλε αίτημα για την κατεπείγουσα προκήρυξη της θέσης ογκολόγου στο Νοσοκομείο» μας. Αυτό που ενδιαφέρει τον Κερκυραίο πολίτη, είναι αν το αίτημα έγινε δεκτό από το Υπουργείο Υγείας και πότε θα καλυφθεί από μόνιμο ογκολόγο γιατρό η θέση στο Νοσοκομείο μας. Και αυτό δεν μας το λέει στην απάντηση του ο κύριος Διοικητής. Ζητάμε κάτι απλό και επί της ουσίας, δυστυχώς, δεν μας φωτίζει με την απάντηση του ο κύριος Διοικητής. Δεν ρωτάμε, που θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει, γιατί υπεβλήθη το αίτημα στις 10 Απριλίου του 2018 και όχι έναν χρόνο ή δύο χρόνια πριν; Ή αν υπήρξε καθυστέρηση στην υποβολή του αιτήματος. Δεν τα θέτουμε αυτά, γιατί θεωρούμε κρίσιμο, ακόμα και να υπήρξε καθυστέρηση στην υποβολή του αιτήματος, αυτό που προέχει είναι η κάλυψη της θέσης με μόνιμο γιατρό. Και επ’ αυτού μένουμε με την απορία, το πότε θα συμβεί.

Γράφει επίσης στην απάντηση του ο κύριος Διοικητής ότι «Στις 7 Μαΐου του 2018 έγινε το αίτημα να ανοίξει και δεύτερη θέση επικουρικού ογκολόγου». Να επαναλάβουμε, το χρήσιμο για μας, τους Κερκυραίους πολίτες, είναι να μάθουμε, αν το αίτημα έγινε αποδεκτό και πότε θα έρθει ο δεύτερος ογκολόγος. Δεν μπαίνουμε στο πειρασμό να σχολιάσουμε, γιατί έγινε το αίτημα στις 7 Μάιου του 2018, όταν είχε προηγηθεί η αναστάτωση με τον κίνδυνο που ελλόχευε να φύγει η σημερινή ογκολόγος επειδή έληγε η σύμβαση της, με αποτέλεσμα το θέμα να φθάσει μέχρι το Πρωθυπουργικό γραφείο και δεν έγινε νωρίτερα; Δεν στεκόμαστε σε αυτά, αλλά στο αν έγινε αποδεκτό το αίτημα και πότε θα έρθει και δεύτερος ογκολόγος.

Και κάτι για τις καρέκλες της χημειοθεραπείας. Όταν βγαίνει δημόσια ένας ασθενής ο οποίος κάνει χημειοθεραπείες και αναφέρει, μεταξύ των άλλων περιγράφοντας τις συνθήκες που βιώνουν οι ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ότι «θα πρέπει να πηγαίνουμε νωρίς στο Νοσοκομείο για να βρούμε θέση διαφορετικά θα κάνουμε χημειοθεραπεία σε καρέκλα και όχι σε κρεβάτι», τι θα πρέπει να κάνει ο δημοσιογράφος; Να μην το αναδείξει; Να κάνει πως δεν το άκουσε; Από το ένα αυτί να του μπει και από το άλλο να βγει; Καμία από τις τρεις απαντήσεις δεν θεωρούμε συμβατές με τις συνθήκες που θέλουμε να επικρατούν για όλους τους ασθενείς, που η περίσταση τους αναγκάζει να δεχθούν τις υπηρεσίες του μοναδικού δευτεροβαθμίου ιδρύματος του νησιού μας. Συνθήκες που να υπηρετούν και να συνάδουν με τις έννοιες της αξιοπρέπειας, της ασφάλειας, της ποιότητας που θα πρέπει να αισθάνεται ένας ασθενής, όταν χρειαστεί να μπει στη διαδικασία για την προάσπιση του μεγαλύτερου αγαθού, που είναι η υγεία μας.

Δεν μπορούμε επίσης να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ούτε σε αυτή την ανακοίνωση ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν γνωστοποιεί, αν επισκευάστηκε το μηχάνημα παρασκευής φαρμάκων των χημειοθεραπειών, το οποίο είχε τεθεί εκτός λειτουργίας την περασμένη Παρασκευή. Ούτε επίσης σχολιάζουμε το γεγονός, ότι σε προγενέστερη ανακοίνωση του, είχε ισχυριστεί ότι το μηχάνημα δεν επισκευάστηκε για 2 εργάσιμες ημέρες, αν και η αλήθεια είναι ότι τότε, δεν είχε επισκευαστεί για 4 εργάσιμες. Αν και σε κάθε περίπτωση, στα αυτιά ημών των απλών θνητών, όταν πρόκειται για θέματα υγείας, θεωρούμε ότι δεν ισχύουν το «εργάσιμες ή αργίες», γιατί δεν θεωρούμε ότι η ασθένεια, η οποιαδήποτε ασθένεια, δεν «καταλαβαίνει από αργίες».