«Άρχισαν τα όργανα» την περασμένη Πέμπτη με την κινητοποίηση των κατοίκων της Λευκίμμης που απέτρεψαν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΥΑΚ να προχωρήσουν στις παρεμβάσεις που απομένουν για να δρομολογηθεί η αδειοδότηση του ΧΥΤΥ στην περιοχή.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Λευκίμμης, συνεπείς στις θέσεις τους και στις αποφάσεις που έχουν λάβει στις λαϊκές συνελεύσεις του περασμένου Νοεμβρίου για να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ της περιοχής, γιατί θεωρούν ότι είναι παράνομος και αν λειτουργήσει θα επιφέρει την καταστροφή της περιοχής, το πρωί της περασμένης Πέμπτης με την μαζική παρουσία τους έστειλαν το μήνυμα ότι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Από την άλλη πλευρά η δημοτική αρχή πιέζεται από τις ημερομηνίες και από τις διαμορφωμένες συνθήκες, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, στο κομμάτι της επεξεργασίας. Στις 25 Μαΐου λήγει η προθεσμία  που έδωσε το αρμόδιο Υπουργείο σε πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα που συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ότι αν δεν αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΥ τότε θα επιβληθεί το πρόστιμο των 4 και περίπου εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο της Κέρκυρας, ενώ ενδεχομένως να καταλογιστούν ευθύνες και αστικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Επίσης πιέζεται και από την λήξη μιας ακόμα προθεσμίας που είναι η 5η Μαΐου την οποία έδωσαν οι κάτοικοι της περιοχής του Τεμπλονίου, οπότε και λήγει το δίμηνο χρονικό περιθώριο για την απομάκρυνση των δεμάτων του δεματοποιητή. Και βέβαια αυτή την ημερομηνία λήγει και το δίμηνο χρονικό περιθώριο του οδικού χάρτη που είχε δημοσιοποιήσει η δημοτική αρχή για τα βήματα που έπρεπε ή πρέπει να γίνουν ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες τόσο για την ενδιάμεση φάση, όσο και για την οριστική λύση για την επεξεργασία των απορριμμάτων. Και εδώ ανακύπτουν πολλά και ενδιαφέροντα σημεία που χωρούν μεγάλη συζήτηση. Με δεδομένη την γραφειοκρατία και την χρονοβόρα διαδικασία αυτών των πραγμάτων, τι έχει γίνει όσον αφορά τα «βήματα» για την έξοδο από την κρίση που περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης; Η επικαιροποίηση της μελέτης για τη διεκδίκηση της χρηματοδότησης για το εργοστάσιο Ολοκληρωμένης διαχείρισης έχει πάει πίσω σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις. Όπως υπάρχει πρόβλημα με την εργολαβία για την ενδιάμεση τρίχρονη φάση της λειτουργίας του δεματοποιητή, αφού ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος και θα επαναληφθεί. Επίσης υπάρχει καθυστέρηση και στην εργολαβία και τον διαγωνισμό για την ανάπλαση των κυττάρων στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, αλλά και την λειτουργία του βιολογικού στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Γενικά υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις που προφανώς κάνουν δύσπιστους όχι μόνο τους κατοίκους της Λευκίμμης, αλλά όλης της Κέρκυρας. Έτσι σε αυτή την κρίσιμη φάση αφαιρείται το πλεονέκτημα της επιχειρηματολογίας από τη δημοτική αρχή, στο «τραπέζι» του διαλόγου με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αν και σε αυτή την συζήτηση δεν πρέπει και δεν υπάρχουν «πλευρές». Ή θα λυθεί το πρόβλημα για όλη την Κέρκυρα ή θα το έχει και θα το αντιμετωπίσει όλη η Κέρκυρα.

Δυστυχώς έχει χαθεί χρήσιμος χρόνος και έχουν γίνει λάθη και αστοχίες στους, κατά χρονικά διαστήματα, προγραμματισμούς. Σίγουρα η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, όσον αφορά τη διαχείριση της, αλλά υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια που θα μπορούσαν να δρομολογηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, τα οποία περιθώρια, δυστυχώς δεν τα εκμεταλλευτήκαμε και τώρα είμαστε «στριμωγμένοι στα σχοινιά». Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρεθεί λύση και άμεσα, χωρίς να ματώσει, ούτε να διχασθεί η τοπική κοινωνία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 06-05-2018.