Η πρόσφατη ανακοίνωση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Νότου για τη μη λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας αλλά και η κατάσταση που έχει περιέλθει με τα απορρίμματα απασχόλησε την συνεδρίαση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας το βράδυ του Σαββάτου.

Παρόντες σε αυτή την συνεδρίαση ήταν το μέλος της Κ.Ε. του κόμματος και υπεύθυνος για τα Ιόνια νησιά Άγγελος Γκόγκογλου, αλλά και ο οργανωτικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Καραγεώργος.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε αρχικά τονίζεται ότι «η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την ιστορική συμφωνία με τη FYROM, μια συμφωνία που διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα και παράλληλα εδραιώνει την ειρήνη, τη συνανάπτυξη και τη βαλκανική συνεργασία. Στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης, στη μεγάλη προσπάθεια που πλησιάζει στο τέλος της  με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο που μας έρχεται, καθώς επίσης και με τη θωράκισή της για τα επόμενα χρόνια με την εξασφάλιση συμφωνίας για το χρέος σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής σταθερότητας.

Η Ν.Ε. ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση της Κ.Ε. του κόμματος για τη στρατηγική μας στην Αυτοδιοίκηση και σημειώνει ότι:

α) Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της κουλτούρας των συνεργασιών, φέρνει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο και προωθεί δημοκρατικές, προοδευτικές, προγραμματικές συγκλίσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

β) Η νέα διοικητική διαίρεση του Δήμου της Κέρκυρας (νέο χωροταξικό) αποτελεί προϋπόθεση για μια πιο καλή και πιο αποτελεσματική Τ.Α. στο νησί. Αποτελούσε και αποτελεί πολιτική δέσμευση, που με όλες τις δυνάμεις μας θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε για τις επόμενες Δημοτικές εκλογές, διασφαλίζοντας, παράλληλα, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

Όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, και μετά τον οριστικό αποκλεισμό της εναλλακτικής πρότασης για μεταφορά τους, η Ν.Ε. θεωρεί ότι:

  • Πρέπει με γρήγορους ρυθμούς να υλοποιηθεί ο συμφωνημένος οδικός χάρτης μεταξύ υπουργείου και Τ.Α., για την οριστική επίλυση του προβλήματος και την εξαφάνιση των σκουπιδιών από τους δρόμους.
  • Δηλώνει αμετακίνητη στη θέση της για την ολοκληρωμένη διαχείριση (εργοστάσιο, νέος ΧΥΤΥ, πράσινα σημεία) με τα εξασφαλισμένα χρήματα του κράτους, χωρίς καμιά άλλη χρονική καθυστέρηση.

Τέλος, η Ν.Ε. διαχωρίζει τη θέση της από κείμενα που τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία δεν αποτέλεσαν κι ούτε αποτελούν και σήμερα θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».