Ο Υπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’Αθηνών, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του “Open TV” που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.

O κ. Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον χάρτη που δημοσίευσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος που δείχνει τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης τόνισε: «Διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Έχω δει χιλιάδες χάρτες πια τους τελευταίους μήνες, δε νομίζω ότι ένας ακόμη μας κάνει κάποια διαφορά. Η Τουρκία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις απαιτήσεις της, για τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί υπό καλύτερους όρους κατά την κρίση της. Εμείς δεν ακολουθούμε αυτή την πολιτική.

Ο Πρέσβης της Τουρκίας κατ’ αρχάς δεν γνώριζε το ζήτημα, επιφυλάχθηκε να επιστρέψει και αναμένω να επιστρέψει με τις εξηγήσεις τις οποίες θα πρέπει να δώσει. Η τοποθέτησή μας απέναντι στη Λιβύη έχει μια σαφή αιτιολογία: ότι, όταν συνάντησα τον Λίβυο Υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβρη,δέχθηκα μεν την παραδοχή ότι πράγματι τέτοιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη λαμβάνουν χώρα, αλλά ότι συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει, διότι αυτή αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο. Παρά λοιπόν τις διαβεβαιώσεις που είχα δεχθεί, ο κ. Sarraj προχώρησε στην υπογραφή αυτού του προσυμφώνου συμφωνίας.Αποτελεί, αν θέλετε να πούμε, προσωπική του χάρη στο πρόβλημα του Ερντογάν. Μπορούμε να το πούμε όπως θέλουμε. Αλλά νομική δεσμευτικότητα του κειμένου, πιθανότατα δεν υφίσταται.Δ

Κατ’ αρχάς ως προς την πολιτική κατευνασμού που λέτε θα ξεκινήσω να σας πω ότι, βεβαίως, δεν ονομάζομαι “Νικηταράς”και δεν διαθέτω γιαταγάνι. Αλλά πέραν αυτού, νομίζω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προασπίζει τα συμφέροντα του τόπου ακριβώς όπως πρέπει να τα προασπίσει. Και δεν βλέπω τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να έχουν το δικαίωμα να μας κατηγορούν για κάτι τέτοιο. Αυτό που επίσης όμως θέλω να σας πω και, ναι, είναι ξεκάθαρο -και αυτό δεν το λέω κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο, αποφεύγω ν αθέτω θέματα εξωτερικής πολιτικής στο εσωτερικό ακροατήριο σαν αντικείμενα κομματικής διαπάλης- είναι ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμία δυνατότητα= να εκχωρήσει οτιδήποτε από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».