Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας με έμφαση στην οικονομική συνεργασία, απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Γουάνγκ που συναντήθηκαν στο περιθώριο της υπουργικής εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και κράτησε σχεδόν μια ώρα.

Σε δήλωση του ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας τονίζει τα εξής: «Είχα τη χαρά να συναντηθώ σήμερα με τον κ. Wang Yi, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, σε μία συνάντηση η οποία δεν ήταν απλώς εθιμοτυπική ή στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ήταν μία συνάντηση η οποία αποτελούσε προετοιμασία. Αφ’ ενός μεν της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, αφετέρου της επίσκεψης του Προέδρου Xi στην Αθήνα το Νοέμβριο.

Εντάσσεται σε μία μακρά σειρά επαφών που θα έχουμε με την κινεζική πλευρά για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τις εμπορικές μας σχέσεις και να διευκολύνουμε τις κινεζικές επενδύσεις στους διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας που είναι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Επίσης, συναντηθήκαμε και προηγουμένως, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, μίας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε με συνεργασία της ελληνικής και της κινεζικής πλευράς. Μίας πρωτοβουλίας που δείχνει ότι και αυτό που λέμε “soft power” στη διπλωματία, δηλαδή η δυνατότητα της κουλτούρας και του πολιτισμού να παίζουν ρόλο. Είναι κάτι απτό και σημαντικό».