Στη διαβεβαίωση προς την ελληνική Βουλή πως η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Νίκος Δένδιας.

«Δεν υποτιμάμε μνημόνιο, το θεωρούμε κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίζουμε ουσιαστικά ζητήματα που ακυρώνουν την ύπαρξή του», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως θα γίνει αναλυτική διακομματική συζήτηση επ’ ατού στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής. «Υπήρχε προεργασία. Την είδατε πως εξελίχθηκε μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας. Η Λιβύη εσύρθη να υπογράψει το μνημόνιο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για αυτό ως να πρόκειται για έγκυρο κείμενο», είπε και πρόσθεσε: «Το κλίμα στα νομοθετικά σώματα είναι εξαιρετικά βαρύ για την Τουρκία και το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωσε ώρες μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ».

Αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με το πάγωμα των ΜΟΕ διευκρίνισε πως δεν υπήρξε κυβερνητική πηγή που να ανακοίνωσε τη διακοπή των συζητήσεων. «Θα ήταν και λάθος μεγάλο. Ήταν δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν ξέρω που προήλθαν. Όμως δεν υπάρχει κυβερνητική θέση περί διακοπής τους», σημείωσε με νόημα και κατέληξε: «κόκκινη γραμμή είναι ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία».